- hirdetés -

Júniusig 150 településen helyezik ki a víztisztító berendezést.

Az országban elsőként Dél-Békésben, Medgyesegyházán üzemelték be a Honvédelmi Minisztérium egyik cége az EI Zrt. által gyártott víztisztító konténert. A technológia teljes egészében magyar találmány, a szakemberek szerint az 50 mikrogram arzénnal szennyezett vizet is képes alig néhány mikrogramm tartalmúra tisztítani. A következő hónapokban az ivóvízminőség-problémában érintett 150 településen helyeznek el ilyen berendezést, amely korlátlan vízvételre biztosít lehetőséget a lakosságnak a most (többek között az orosházi kistérség négy településén) alkalmazott 2 literes zacskós víz vagy lajtos kocsis módszerrel szemben.

Molnár Béla

Térségünk különösen érintett az ivóvízminőség-javító programban, leginkább arzénnal szennyezettek a vizeink az uniós előírásokhoz képest. Molnár Béla, orosházi szakemberként került a Dél-Alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium élére, így a megvalósításra váró projektet koordinálta. Ma már a Belügyminisztériumhoz tartozó Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Békés megyében több helyen az ivóvíz-szolgáltató műszaki beavatkozással átmenetileg elérte a minőségi megfelelést. A tartós megoldás két lehetőség között dől el. Az aradi vízbázisra épülő vízátvezetés az egyik, a másik pedig a tisztító technológia beépítése.

Február 19-én Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg a katonák által elsőként beüzemelt víztisztító konténer csapját Medgyesegyháza-Bánkúton. Elmondása szerint a helyi minőségi problémák indokolták, valamint a térség képviselőjének közbenjárásának köszönhető Medgyesegyháza elsőbbsége. Simonka György országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, az itt élőknek is joguk van az egészséges ivóvízhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.