- hirdetés -

Országos szinten ellenőrizték a teherautósokat és autóbuszvezetőket a rendőrök.

A többi uniós tagállamhoz hasonlóan hazánkban is  február 12-14. között tartottak fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést a TISPOL (Európai Közlekedésrendészetek Hálózata) ellenőrzési terve alapján. Békés megyében 1285 tehergépkocsit és 28 autóbuszt, valamint vezetőiket ellenőrizték a rendőrök.

Legtöbbször műszaki hiányosságok miatt kellett intézkedni, a teherautók között 44, míg az autóbuszok között 2 járműnél voltak ilyen jellegű problémák. A buszoknál más jogsértést nem találtak az egyenruhások, a teherautók esetében azonban három ittas sofőrrel szemben jártak el – tudtuk meg a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Egyikük elmondása szerint vezetés közben fogyasztott el körülbelül fél liter tömény szeszesitalt, és a megengedettnél gyorsabban hajtott a több mint 20 tonnás szerelvénnyel. A Gyula és Békéscsaba közötti lefülelt, német állampolgárságú sofőrnél közepes fokú alkoholos befolyásoltságot állapítottak meg. A Békéscsabai Járásbíróság felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint 2 év járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az eljárás során keletkezett bűnügyi költséget is meg kell térítenie, ami közel 110 ezer forint, a gyorshajtásért pedig további 25 ezer forint szabálysértési bírság megfizetésére kötelezték.

Az ellenőrzöttek között volt olyan teherautósofőr is, aki a biztonságos közlekedésre teljesen alkalmatlan járművel rótta a kilométereket, a teherautónak és a pótkocsinak is lejárt a műszaki érvényessége. Emellett a szerelvény szinte valamennyi gumija olyan kopott volt, hogy semmiképpen nem szabadott volna vele közlekedni, ráadásul a tehergépkocsin és a pótkocsin sem működtek a féklámpák.

A háromnapos ellenőrzés során Békés megye útjain összesen 81 teherautó és 2 busz esetében találtak különböző szabálytalanságot az ellenőrzést végző rendőrök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.