- hirdetés -

A nemzeti szolidaritás jelképeként székely lobogó immár az orosházi önkormányzatnál is. A zászló a városháza első emeleti lépcsőfordulójában kapott helyet – egyelőre.

Orosháza is csatlakozott azon városokhoz, ahol a székely zászlót kitűzték a közintézményekre. A városházán pénteken a polgármester vette át a Történelmi Gellértegyházááért Alapítvány kuratóriumi elnökétől a lobogót.

A székely lobogó a városháza első emeleti lépcsőfordulójában kapott helyet – egyelőre. Dr. Dancsó József polgármester Elekes Lajos és Zalai Mihály alpolgármesterek társaságában fogadta Muszka Kálmánt, az egyesület kuratóriumi elnökét, aki a civil szervezet felajánlásával érkezett.

Muszka Kálmántól (b) a polgármester vette át a zászlót (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ez egy olyan történelmi pillanat, amikor ki kell nyilvánítanunk szolidaritásunkat a székelyekkel, fontosnak tartjuk, hogy a székelyföldi emberek érezzék az összetartozásunkat, ennek jelképeként ajánlottuk fel a zászlót – mondta Muszka Kálmán.

– Két testvértelepülésünk közül elsősorban Tusnádfürdő érintett, de ide tartozik Nagykároly is, a Partium és Erdély határán – hangsúlyozta dr. Dancsó József. – Bízom benne, hogy ezzel a gesztussal is ki tudjuk fejezni azt a szolidaritást, amely minden orosházit kell, hogy jellemezzen erdélyi testvéreinkkel kapcsolatosan. Fontos az az ügy, amiért az egész Kárpát-medence magyarsága harcol: a nemzet együvé tartozásának érzése.

Zalai Mihály alpolgármestertől megtudtuk, telefonon beszélt Albert Tiborral, Tusnádfürdő polgármesterével.
– Testvértelepülésünk megkeresést kapott a Hargita megyei prefektúrától, melynek tartalmát még nem ismerjük polgármester úr külföldi tartózkodása miatt. Ígéretet tettünk, hogy Orosháza olyan módon fog eljárni a székely zászló kültéri kihelyezésével kapcsolatosan, ahogy az Tusnádfürdőnek és az ott élő székelyeknek, magyaroknak leginkább a hasznát szolgálja. Az a lehetőség áll nyitva, hogy Tusnádfürdőtől Orosháza átvesz egy székely zászlót, és március 15-én a városházára, vagy a Kossuth-szobornál felhúzzuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.