- hirdetés -

Az elmúlt évek tragédiái nem ismétlődhetnek meg – jelentette ki dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy Békéscsabán. Az országos katasztrófavédelem főigazgatója csütörtökön tartott szemlét a megyeszékhelyen.

A megye rendvédelmi és közigazgatási szerveinek vezetőivel, az együttműködő társszervezetek képviselőivel, a megyei kirendeltségvezetőkkel, a tűzoltóparancsnokokkal, valamint a járási hivatalvezetőkkel is egyeztetett a főigazgató.

Erdős Norbert kormánymegbízott a sajtótájékoztatón kiemelte, a megyei kormányhivatal mindenben támogatja a katasztrófavédelem munkáját.

Bakondi György a sajtó képviselőinek elmondta, a katasztrófavédelmi és védelmi igazgatási rendszer összehangolása fontos feladat, a megfelelően felkészült helyi védelmi bizottságok, a közbiztonsági referensek és a katasztrófavédelmi megbízottak bevonásával dolgozhat hatékonyan, eredményesen a katasztrófavédelem. Az elmúlt évek tragédiáiból (vörösiszap-katasztrófa, borsodi árvíz, West Balkán) okulva mindent megtesznek a megelőzés érdekében.

Tóth Tibor, dr. Bakodni György és Erdős Norbert a tanácskozáson (Fotó: Melega Krisztián)

– Befejeződött a katasztrófavédelem teljes átalakítása, megtörténtek a legfontosabb módszertani felkészítések, és a működési szabályok elfogadása, melyek arról szólnak, hogyan tudjuk az állampolgárok életét, vagyonbiztonságát garantálni – fogalmazott a főigazgató.

Laktanyák – sorrendben

A főigazgatót megkérdeztük a tűzoltó laktanyák felújításáról. Mint ismert, az orosháziak 50 éves épülete is korszerűsítésre vár. Az önkormányzat korábban pályázatot nyert a felújítására, de az államosítás miatt ettől vissza kellett lépnie a városnak. Bakondi Györgytől megtudtuk, a tűzoltóságok központosítása során tavaly januárban kezdték meg a vagyonátvételt:
– Nem túl jó tapasztalatokat szereztünk az ingatlanok, és a technikai szerállomány terén sem. Például 32 fajta tűzoltó fecskendő van a rendszerben, ezek átlagkora 15-17 év. Tavaly 4 milliárd forintot fordítottunk ezek felújítására, hogy még 10 évig rendszerben tarthatók legyenek. Igen jelentős összegekkel kezdtük meg a laktanyák felújítását, de ez nem megy 112 helyen egyszerre, van egy sorrend – emelte ki Bakondi.

Békés megye esetében felkészültek az esetleges ár- és belvízvédelmi feladatokra, többek között elvégezték a vízelvezető csatornák ellenőrzését – tudtuk meg Tóth Tibor tűzoltó ezredestől.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, megtörtént a megyei települések katasztrófavédelmi veszélyeztetettség szerinti besorolása. Tizenegy település tartozik a leginkább veszélyeztetettek közé, 35 került a második kategóriába, 29 a harmadikba. Az igazgató elmondta, Békés megyében 2853 fő áll készenlétben a polgári védelem rendszerében. Négy területi rendeltetésű, 50 fős komplex csoportokat hoztak létre, ebből hármat (békéscsabai, gyulai, szarvasi) árvízvédelmi feladatokra, az orosházi egységet pedig ipari veszélyeztetettség esetére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.