- hirdetés -

Orosházán nem, a kistérség négy másik településén azonban katonák osztják az egészséges ivóvizet január elsejétől.

A honvédség azokra a településekre szállít vizet, ahol az arzénszint jóval az unió által megszabott szint fölött van. 123 település mintegy 340 ezer lakosát érinti a vízosztás, a kistérségben Tótkomlós, Békéssámson, Csorvás és Gerendás lakosai vételezhetnek ingyenesen naponta két liter vizet.

Zacskós vizet is oszt a katonaság (Fotó: Rosta Tibor – MTI)

– Orosházán nincs szükség átmeneti vízellátásra – tudtuk meg az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnökétől, Csizmadia Ibolyától. – Az Alföldvíz Zrt. olyan üzemrendet alakított ki termelő kutak indítási sorrendjének változtatásával, illetve vízkormányzással, mely a kutak korábbi vízvizsgálati eredményeiből kikövetkeztethetően a téli időszakban lehetővé teszi az előírt határérték alatti víz szolgáltatását az orosházi regionális rendszer által ellátott településeknél, tehát Orosházán is. Mindez a vízeredmények folyamatosan mérése, ellenőrzése mellett.

Csizmadia Ibolya kiemelte, az aradi vízátvezetés projekt megvalósulása esetén a későbbiekben is biztosíthatóvá válna térségünkben a rendszeren lévő települések esetében a megfelelő minőségű ivóvíz. A régióban 217 településen nem felel meg az ivóvíz minősége az uniós és hazai szabályozásban előírtaknak, az arzén mellett a bór, az ammónium, a vas és a mangán található meg határérték feletti értékben. A magyarországi ivóvíz arzénmentesítésének végső határideje 2015 júniusa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.