- hirdetés -

Orosházán az év első babája, Nagy Fernando, a családjában is elsőszülött. Január 25-ére várták, 2013 első napján mégis úgy döntött, világra jön, 10 óra 10 perckor, 2010 grammal, egészségesen.

A kisfiú Szarvasra megy majd haza, de egyelőre napokig még a gyermekosztályon inkubátorban „lakik”, mert alacsony súllyal született, Varga Sándor főorvos szerint „hízókúrán” van az amúgy egészséges kisfiú. Január 25-ére várták, január elsején mégis úgy döntött, világra jön, 10 óra 10 perckor, 2010 grammal.

Édesanyja, Aranka gyakran lejár a harmadik emeletről az elsőre, gyermeki elragadtatással nézegeti a fiát: jó lesz neki, mindene meglesz – fogadkozik. Élettársával évek óta élnek együtt, eddig nem sikerült, most örül a babának, azt mondja, nem lesz több, nehéz volt a szülés. Aztán mégis meggondolja magát, lehet, hogy majd később…

Fernando egyelőre még inkubátorban "lakik" Fotó: Rajki Judit

Az orosházi kórházban az ünnepek alatt az átlagnál egy kicsit több szülés volt – tudtuk meg dr. Patakfalvi János főorvostól – így 2012-ben az előző évhez hasonlóan 478 gyermek született. Az első szülések időpontja továbbra is a 30 éves kor fölé tolódik.

– A szülőszobán igyekszünk olyan körülményeket kialakítani, hogy barátságos legyen, de jó gyakorlatnak tartom, ha az apuka is bent van, vagy ha ő nem mer bejönni, általában női rokonok segítenek abban, hogy megnyugtató légkör vegye körül a szülő nőt – emelte ki a főorvos.

Évente 1-2 babát hagynak a kórházban

Általában a családok nagy örömére szolgál az újszülöttek érkezése, Orosházán évente 1-2 babát hagynak a kórházban, akiknek a sorsát a gyámügy intézi a továbbiakban. Kihelyezett inkubátor nincs a városban, a főorvos azt mondja, eddig minden esetben tudtak róla a védőnők, akik jeleztek az osztályra, hogy az anyuka nem kívánja hazavinni a babát.

Az ország első babája idén Budapesten éjfél után kettő perccel, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján született meg, természetes úton, az Anna nevű kislány 54 centiméter és 3150 gramm. Az első vidéki baba a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban született meg: Sándor Lizett negyed egykor jött a világra természetes úton, 2900 gramm és 47 centiméter.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.