- hirdetés -

Kedden vehette át a díjat a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, egykori táncsicsos diák. Orvos először kapott ilyen elismerést. 

Orosháza díszpolgára, dr. Kaáli Géza professzor Kármán Tódor-díjat kapott. A Szegedi Tudományegyetem rektora 2011-ben terjesztette fel az elismerésre, akkor a szakkuratórium javaslata alapján dr. Réthelyi Miklós Kiemelt Miniszteri Dicséretben részesítette dr. Kaáli Géza professzort „jelentős közreműködéséért, illetve támogatásáért, amit az oktatás, kutatás részére biztosított.” Idén az egykori alma mater, a Táncsics tehetségközpont csatlakozott a kezdeményezéshez, ennek nyomán Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől kedden vehette át a díjat a SZTE díszdoktora. A díjat évente legfeljebb öten kaphatják, a professzor orvosként elsőként vette át a díjat.

Kaáli professzor sokat tesz egykori iskolájáért

A Kármán Tódor-díj az oktatási miniszter által adományozható egyik állami elismerés. Adományozható a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért a gazdasági élet szereplőinek. A díjazás kiemelt szempontjait az oktatási miniszter évente meghatározza.

A kérés indoklásában a Táncsics képviseletében dr. Blahó János főigazgató így fogalmaz:
– Dr. Kaáli Géza professzor az orosházi Táncsics Mihály gimnáziumban, egykori alma materében 1987-ben tehetségtámogató alapítványt hozott létre. Az elmúlt 25 évben biológiából, angolból és magyar nyelvből országos tanulmányi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok részesülhettek a Kaáli tehetségtámogató díjakban. A díjakat és az azzal járó pénzjutalmat több esetben Kaáli professzor személyesen adta át a tanévzáró ünnepség alkalmával. A kitüntetettek kivétel nélkül felsőoktatási intézményekben tanultak tovább, választott szakterületükön sikeres emberek lettek. A támogatás összege 11 millió forintos nagyságrendű. Kezdeményezője volt a gimnázium Öregdiák Baráti Kör Vinculum Közhasznú Egyesület újjáalakításának. Az egyesület keretein belül aktív szerepet vállalt Orosháza tudományos közéletiségében mint előadó a „Vinculum Szabadegyetem” programjaiban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.