- hirdetés -

50 véradó vehetett át elismerést a Véradók Napja alkalmából.

A Véradók Napja alkalmából a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete december 14-én ünnepség keretében köszöntötte azokat a sokszoros véradókat és véradószervezőket, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak a hazai véradó-mozgalom sikeréhez, emberi életek megmentéséhez. A Gyermek és Diákélelmezési Intézmény ebédlőjében tartott rendezvényen mintegy 50 orosházi és a kistérségben élő véradó önfeláldozását ismerték el.

A Forrás református óvoda (2010 óta a Magyar Vöröskereszt bázisóvodája) ünnepi műsora után Zalai Mihály alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

– Mindig is őszintén csodáltam azokat, akik szabadidejüket, tulajdon vérüket áldozzák azért, hogy segítsék embertársaikat. Úgy hoznak áldozatot, hogy nem tudják, hogy mikor és hova ér célba segítségük, kin segít a vérük. Ez az alkalom, amikor megköszönhetjük e nemes cselekedetüket – emelte ki az alpolgármester.

– Nem szeretnék ünneprontó lenni, azonban mindenképpen fontos, hogy az orosházi Véradó állomás ügyéről néhány gondolatot megosszak, amelyről bizonyára sokan, sokfélét hallottak az elmúlt időszakban. Május elseje óta a kórház fenntartója az állam, innentől a főigazgatónak nem kötelessége beszámolni a kórházban történekről, illetve már nem a képviselő-testület hoz döntéseket az intézménnyel kapcsolatban. A főigazgató minden egyeztetés nélkül megállapodott a fenntartóval – veszteséges működtetésre hivatkozva –, hogy megszünteti az orosházi Véradó állomást és január elsejétől a békéscsabai vérellátó látja el a munkát. A döntéssel nem értünk egyet, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne következhessen be, ha pedig mégis, azért teszünk majd, hogy visszaálljon az eredeti állapot, ami a betegek biztonságos ellátásához elengedhetetlenül szükséges – vázolta a történteket az alpolgármester, bejelentését taps követte.

Dr. Csizmadia Alice a Véradó állomás főorvosa hangsúlyozta, az orosházi véradás megyei szinten kiemelkedő, majd reményét fejezte ki, hogy a véradó működése töretlen marad. Kiemelte, bármi történjen is, a véradókat továbbra is várják, véradás a jövőben is lesz.

Az elmúlt évtizedben a véradás szempontjából az idei év volt a legjobb: 3510-en adtak vért, köztük 270 volt az új véradók száma.

Köszöntőjében Fekécs Levente, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke a nemrégiben tartott Mikulás-napi véradás sikerességét emelte ki, amikor fiatal sportolók bevonásával ösztönözték az embereket véradásra. Hasonló megmozdulásokat a jövőben is szerveznek a fiatal véradók bevonása érdekében. – Ki a véradó? Akinek megér egy fél órát és egy tűszúrást, hogy segítsen embertársain, mert alapvetően ez a lényege a véradásnak. Sokan erre azt mondanák, neki ennyit megér a dolog, mégis kevesen teszik meg. A véradás alfája és ómegája az első félelem legyőzése, ezen valamennyi rendszeres véradó átesik, később viszont már ez fel sem merül. Osszuk ezt meg embertársainkkal, oszlassuk el félelmeiket, hogy minél többen segíthessünk – emelte ki Fekécs Levente.

Tóth Zoltánné a Vöröskereszt megbízott megyei vezetője ismertette az országos ünnepség keretében átadott orosházi elismeréseket. 121 szeres véradásért Pro Vita díjban részesült Horváth Mihály. A véradószervezésben tanúsított kimagasló tevékenységért a Vöröskereszt országos igazgatósága ezüst fokozatú elismerésben részesítette Ivanics Jánost, a Linamar Nyrt. vezérigazgatóját. Elismerő oklevelet adtak át sok évtizedes véradószervező munkájáért Szilágyi Lászlónénak, illetve a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-nek kimagasló támogatásáért, amit a megye véradóinak nyújtott a gyopárosi fürdőbelépőkkel.

Az ünnepség további részében elismerést kapott 140-szeres véradásért az orosházi Jászai Lajos és Szantner János. 100-szoros véradásért a gádorosi Paczuk Ferenc, 90-szeresért a tótkomlósi Simon András. Az este folyamán még további 45 elismerést adtak át. Az ünnepség vacsorával folytatódott, a rendezvény az önkormányzat és a támogatók jóvoltából valósulhatott meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.