- hirdetés -

Több mint 1200 kg e-hulladék és 300 liter használt étolaj a legutóbbi gyűjtés mérlege.

Népszerű az önkormányzat által – tavasszal és ősszel – szervezett elektronikai hulladék, használt étolaj és sütőzsiradék gyűjtés, a veszélyes hulladékok ingyenes átvétele november 27-én volt az önkormányzat udvarán.

Monitorok, televíziók, régi, elavult számítógép alkatrészek – főként ilyen jellegű e-hulladékokat hoztak az orosháziak, de nagy mennyiségben gyűlt a használt étolaj is. Egyre növekvő mennyiségben kerülnek ki háztartásainkból, képződnek üzleti tevékenységeink során hulladékká váló elektromos és elektronikai berendezések. E hulladékfajtára jellemző a rendkívül változatos anyagösszetétel: a periódusos rendszer elemeinek majd fele megtalálható bennük. A többnyire újrahasznosítható fémek (vas, alumínium, réz, nemesfémek) mellett szinte mindig tartalmaznak toxikus anyagokat (ólom, kadmium, higany, berillium, stb.) is. Ezek szakszerűtlen kezelés esetén a környezetbe jutva tartós egészségi és környezeti károkat okozhatnak.

A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra. A környezetbe jutva pedig szintén súlyos környezeti károkat okozhat.

− Népszerű a kezdeményezésünk, egyre többen élnek a lehetőséggel és a gyűjtések alkalmával elhozzák ezeket a veszélyes hulladékokat, amit ingyen átvesznek tőlünk az erre szakosodott feldolgozó és újrahasznosító cégek. A nap folyamán 1239 kilogramm elektronikai hulladék és 300 liter használt étolaj és sütőzsiradék gyűlt össze – tájékoztatott Hagymási László, a Beruházási és Városfejlesztési iroda vezetője.

Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, a háztartásokban keletkező hulladékot igyekeznek szelektíven gyűjteni. A műanyag, papír és fémhulladék után, immár növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.