- hirdetés -

Az esélytelenek nyugalmával utazott Budapestre, aztán könnyek között szorongatta a díjat az Andrássy úton. Közönségdíjas lett az orosházi kórház főnővére, Kovácsné Tóth Hajnalka.

Nem rég írtunk arról, hogy a kórház fül-orr-gégészetének mindig vidám főnővérét, az intézmény ápolási igazgatóhelyettesét jelölték a Richter Aranyanyu Díjra, egészségügyi szakdolgozó kategóriában. Hajni már ennek is nagyon örült, úgy fogalmazott, már azzal nyert, hogy gondoltak rá és jelölték. Cikkünk után pedig a családok, barátok után mellé állt a város is, az utcán, boltban idegenek gratuláltak neki, szurkoltak érte, szavaztak rá. Nos, megint lehet gratulálni, Orosháza Aranyanyuja kapta ugyanis a legtöbb voksot kategóriájában, és elhozta a közönségdíjat.

Munka közben az Aranyanyu

A Richter Aranyanyu Díjat tavaly alapította Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. A díj célja, hogy a segítő szakmában dolgozó nőket elismerje, ráirányítsa a figyelmet a társadalomban betöltött szerepük fontosságára és növelje önbecsülésüket – mert nem az fontos, hogy milyen a ruhád, rendben van-e a frizurád és hány kiló vagy, hanem az, hogy nőként megállod a helyed a családodért, a közösségért, amit szolgálsz, és segítő kezet nyújtasz. Ők a hősnők, akik köztünk élnek, akikre rábízzuk szeretteinket, akikre büszkék lehetünk és akik értünk is nyerik ezt a díjat.

Egy hónap alatt 145 településről csaknem félezer jelölés érkezett a meghirdetett három kategóriában, bárki ajánlhatott számára kedves pedagógust, egészségügyi szakdolgozót és orvosnőt. A jelölésekből aztán kategóriánként 4 döntőst választottak ki, így összesen 12 Aranyanyu jelöltet neveztek meg a díj alapítói. Közülük kerültek ki a díjazottak. Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Kovácsné Tóth Hajnalka lett.

„Csípjetek meg”

– Még most sem hiszem el, nagyon boldog vagyok – mondta el Hajni a pénteki, budapesti díjátadót követő napon. – Az esélytelenek nyugalmával utaztam Budapestre a férjemmel. Mondták, hogy a díjazottaknak beszédet kell tartani, de én nem készültem, és amikor hallottam a nevem, alig akartam elhinni – sorolja az eseményeket Hajni. – Megérte 14 évesen beikszelni a papíron az egészségügyi iskolát. Nagyon jó érzés az elismerés, még a hatása alatt vagyok, hogy nekem gratulálnak ismeretlen emberek  –  osztotta meg velünk Hajni, akivel többek között Dobó Kata színésznő, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző is kezet rázott a díjkiosztó gálán.

Ezért kapott Hajni díjat:

httpv://www.youtube.com/watch?v=mStgdYSkJ6w

A díjat Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetőjétől vehette át, aki úgy mutatta be Hajnit, mint csupaszív főnököt, aki messze nem olyan, mint volt A klinika sorozat szigorú Hildegard főnővére. Mosollyal, optimizmussal és példamutatással kovácsolt össze egy csapatot az orosházi kórházban. Orosháza Aranyanyuja bizony meghatódott, és rögtönzött beszédében kifejezte háláját, megköszönte, hogy (Andersen után szabadon) a rút kiskacsából hattyú lehetett, járt is érte a vastaps.

A díj mellé emléklap és (egyelőre jelképesen) anyagi elismerés is járt: ebből jut Hajni kislányának egy Monster High babára, a férjével pedig szeretnének pár napot a Mátrában, egykori nászútjuk helyszínén tölteni.

Az idei díjazottakról, a hősnőkről itt olvashattok, érdekesség, hogy orvosnő kategóriában dr. Kenessey Andrea kardiológus hozta el a közönségdíjat, akit Hajni jelölt a díjra. A doktornőnél két éve mellrákot diagnosztizáltak, küzdött és felépült, azóta pedig önkéntesként hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, szűrőprogramokat támogat. Andrea a jelölést meghálálta barátnőjének: Hajni az évet a nagy kedvenc Magna Cum Laude koncertjén zárhatja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.