- hirdetés -

A képviselő-testület elé kerül pénteken egy új adónem bevezetésének tervezete. A kommunális adó közel 14 ezer lakást érintene.

– A magyar kormány alapvető célkitűzéseinek egyike, hogy a 2002 óta súlyosan eladósodott önkormányzati szférát fegyelmezett gazdálkodás megkövetelésével a fenntartható fejlődés irányába állítsa. Ezért az állam átvállalja a helyhatóságok felhalmozott adósságának jelentős hányadát, átszervezi a kötelező önkormányzati feladatok körét, illetve előírja, hogy a települések nem költhetnek többet egy évben, mint amekkora bevételre szert tudnak tenni. Ahhoz, hogy mi is eleget tudjunk tenni ezeknek a kívánalmaknak, meg tudjuk teremteni Orosháza stabil és kiszámítható jövőjét, bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket kell meghoznunk – mondta Dr. Dancsó József polgármester.

Hozzátette, bevételt növelni új adónem bevezetésével, illetve a meglévő adónemek emelésével lehet.
– A helyi lehetőségek megvizsgálása után bizonyossá vált, hogy a helyi adókból származó bevételek növelése nélkül nem lehet a jogszabályi megfelelést biztosítani. A lehetőségek számbavétele után úgy döntöttünk, hogy pénteken egy olyan adónem bevezetésére teszünk a képviselő-testületnek javaslatot, amelyet Magyarország önkormányzatainak kétharmada, és a környékbeli nagyobb települések többsége már évek óta alkalmaz. Ez a magánszemélyek kommunális adója. Sosem öröm új adónemet bevezetni. Viszont ahhoz, hogy a törvényi kötelezettséget tartani tudjuk, miszerint nem lehet működési hiány a költségvetésben, kénytelenek vagyunk ezt a rendeleti módosítást beterjeszteni. A legfontosabb ilyen esetben a helyes mérték és az arányosság megválasztása. Úgy gondoljuk, hogy az Orosházán 2013 januárjától alkalmazható adónem kellően figyelembe veszi a vagyoni különbségeket, és a vagyonosabbakra magasabb terhet ró, míg a leginkább rászoruló családokat felmenti a fizetési kötelezettség alól – jelentette be a polgármester.

A városvezető kiemelte, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyek Orosházát kiemelik és megkülönböztetik a környék települései közül továbbra is változatlanul magas színvonalon kívánják biztosítani az itt élőknek. Éppen ezért továbbra is támogatni fogják a helyi sportéletet, a helyi civileket, a nyugdíjasokat, a fiatalokat és szociális ellátórendszert. Hozzátette, hogy a képviselők egyöntetű álláspontja az is, miszerint az államosítás után is szerepet kívánnak vállalni az iskolák működtetésében, ez a tétel önmagában évente megközelítően 400 millió forint.
– Továbbra is meggyőződésünk, hogy Orosházának azon városok rendkívül szűk körébe kell tartoznia, ahol a parkolásért nem kell fizetni, és ahol az ebadó fogalmát is csak a televízióból ismerhetik a helyiek – fogalmazott.

12800 lakóingatlannal számolnak

A Közgazdasági Iroda vezetője, Miszlai József ismertette a részleteket. Elhangzott, hogy az adót a magánszemély tulajdonában lévő lakás, valamint lakásbérleti jog után kell fizetni, egységes évi összegben. Az adó nem függ komfortfokozattól, lakásmérettől, területi elhelyezkedéstől.

– Az első lakás után, ahol állandó bejelentett lakcím van, évi 18 ezer forint, minden további lakás után évi 24 ezer forint lehet a tervezett adó összege. Ott, ahol egy ingatlannak több tulajdonosa van, a tulajdoni részarány mértékében érinti majd a tulajdonosokat az összeg. De dönthetnek úgy is, hogy egy valaki fizeti be az összeget. Az adót nem kell fizetni azoknak, akik szükséglakásban, szociális bérlakásban, lakáselőtakarékossági jogcímen bérelt bérlakásban, vagy külterületi ingatlanon (tanyán) élnek. De teljes mentességet élveznek majd a lakásfenntartási támogatásban részesülők is a bejelentett állandó lakcímen. A kedvezmény arra az adóévre érvényes, amelynek első napján az adózó a lakásfenntartási támogatásra jogosult. Tehát, ha valaki év közben jogosult lesz lakásfenntartásira, az majd a következő évtől élvezhet mentességet  – fogalmazott.

Megtudtuk, hogy a KSH 2011-es adatai szerint 14116 lakóingatlan van Orosházán. Kérdésünkre Miszlai József elmondta, hogy a mentességeket is figyelembe véve 12800 lakóingatlannal számolnak, ami adózik. A bevallásokat a tervek szerint 2013 április 1-jéig kell majd beküldeni. A nyomtatványokat minden háztartásba eljuttatják és letölthetők lesznek az internetről is. Az előterjesztés szerint az adó első féléves díjtételét május 15-ig kell befizetni, a második részlet pedig szeptember 15-én lesz esedékes. Akik nem teszik meg a bevallást határidőre, annak felhívják a figyelmét a hiány pótlására, és segítik, hogy határidőre tudja teljesíteni a bevallást és a fizetést. Az önkormányzat 170-180 millió forint bevételt tervez éves szinten ezzel az új adónemmel.

A november 30-i testületi ülésen az új adónem mellett számos fontos témát tárgyalnak a képviselők. A 9 órakor közmeghallgatással kezdődő tanácskozás napirendjeit itt találod. A testületi ülést követheted a városi tévén keresztül, vagy itt az OrosCafén. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.