- hirdetés -

170 éve született az orosházi iparos, Budapesten koszorúzták a felújított síremléket. 

A megemlékezést november 20-án rendezték a budapesti Új Köztemetőben a nemrégiben helyreállított családi síremléknél, ahol orosházi képviselet is megjelent. A koszorúzáson beszédet tartott Rupprich Péter, akinek felmenői közeli munkatársai voltak Thék Endrének. Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, dr. Takács Imre rövid életrajzi ismertetővel emlékezett az orosházi iparművészre.

Thék Endre a XIX. századi magyar műipar egyik megalapítója és meghatározó személyisége. A népi iparos legény szorgalommal és tisztességes munkával az akkori világ szakmai csúcsára jutott el. 1842. november 3-án született Orosházán. Az elszegényedett szülők a 13 éves Endrét inasnak adták Daubner Pál orosházi asztalos műhelyébe, ahonnan 4 évvel később szabadult fel és vágott neki az iparos legények európai szakmai útjának. Főbb állomásai: Pest, onnan Bécs, majd Párizs felé veszi az irányt, ahol a 24 éves fiatalembert a legjobb műhelyekben alkalmazzák. A párizsi társasági élet Munkácsy Mihállyal is összehozza. 1885-ben a budapesti Üllői úti üzemet megvásárolta és kiépítette Magyarország legnagyobb bútorgyárát. A gőzgéppel felszerelt gyár 1910-ben már 400 munkást foglalkoztat. Thék Endre a kor jeles művészeit kérte fel tervezőnek, és a historizmuson túllépve modern, szecessziós garnitúrák kivitelezését is vállalta. Az épületasztalos munkák és bútorok mellett tizenegyféle zongorát is készítettek az üzemben. A Szent István Bazilika, az Operaház, a Királyi Palota bútorzatát, és az Iparművészeti Múzeum épületasztalos munkái is ő gyárában készültek.

Emlékezők a családi síremléknél (Fotó: Fehér Béla)

A megemlékezésen dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója elmondta Rupprich Péter kereste fel azzal a javaslattal, hogy a múzeum karolja fel egy Thék archívum összeállítását. A múzeum azonnal igent mondott. – Ez azt jelenti, hogy a Thék Endre gyárában készült alkotásokat és minden olyan dokumentumot, ami tevékenységével és életével kapcsolatos, felkutatjuk és digitális állományban is a világ számára hozzáférhetővé tesszük – tájékoztatott a főigazgató.

A koszorúzáson Orosháza város képviselete is részt vett, akik biztosították az Iparművészeti Múzeum főigazgatóját, hogy amennyiben igény van rá, minden szükséges segítséget megadnak a Thék archívum létrehozásához. Orosházát a megemlékezésen a delegációt vezető Németh Béla önkormányzati képviselő, tanácsnok, az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnöke, továbbá Fehér Béla, az Ipartestület ügyvezetője és Csányiné Kádár Tünde, a polgármesteri hivatal kulturális vezető főtanácsosa képviselte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.