- hirdetés -

2001-ben indult útjára az ételosztás Orosházán. Az eltelt évek alatt a támogatóknak köszönhetően 600 ezer adag étel osztott Illyés Gábor és csapata.

Idén januártól már egyesületi formában működik az ételosztás városunkban. 11 évvel ezelőtt, 2001 decemberében, a két ünnep között tartott „Mindenki karácsonya” ételosztással kezdődött városunkban az a karitatív tevékenység, ami Illyés Gábor és az orosházi főzőcsapat nevéhez fűződik. Az eltelt évek alatt több mint 600 ezer adag étel készült a gulyáságyúban. Legutóbb a katolikus templom előtt tartottak Szent Erzsébet-napi ételosztást, mellyel együtt idén már több mint 75 ezer adag meleg ételt osztottak ki a nehéz helyzetben élők számára.

Illyés Gábor egy korábbi főzés alkalmával

– Nem tudtunk volna ennyi ételt főzni Orosházán és a környező településeken, ha nem állnak kezdeményezésünk mellé az önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, magánszemélyek, vállalkozások. Nem beszélve azokról az emberekről, akik az ételosztás hátterében állnak, a lelkes főzőcsapatról. Amíg kezdetben évente 3-4 alkalommal főztünk, addig az elmúlt években havonta többször is. Orosháza mellett gyakran járunk más településekre is, többek között Battonyára, ahol a gyermekfalu kis lakóinak főzünk, Gyulára, Gádorosra, Köröstarcsára, Békéscsabára és Mindszentre – összegzett Illyés Gábor.

Kiemelte, helyi szinten kiváló kapcsolatot ápolnak a civil szervezetekkel, akik ruhával segítik az ételosztást, valamint a polgárőrséggel, akik a tanyán élő időseknek visznek egy-egy adag ételt, ami nagy segítség az ott élőknek.

Az ételosztás az utóbbi időben egy kicsit átalakult, hisz már nemcsak a nehéz sorsú embereken segítenek, hanem különböző rendezvényeken, táborokban is felkérik őket, hogy főzzenek.

– Már készülünk a télre, ha úgy alakul az időjárás, mint tavaly februárban, amikor napokig nagyon hideg volt, akkor ismét szervezünk napi ételosztást. Hiába a 11 év, még mindig a torkomban dobog a szívem egy-egy ételosztáskor, mert szívszorító érzés látni a nehéz helyzetben lévő embereket. Remélem, 11 év múlva úgy emlékszünk erre a nehéz időszakra, hogy volt ilyen is – összegzett Illyés Gábor.

Az Ételosztás Őszinte Szívvel Egyesület január 16-án 10 alapító taggal jött létre, jelenleg több mint 50 tagja van. Azért döntöttek az egyesületi forma mellett, mert így az ételosztáson túl egyéb karitatív tevékenységet is felvállalhatnak. Könnyebben lelhetnek támogatókra, pályázhatnak és különböző szervezetektől kapott élelmiszeradományokat juttathatnak el a rászorulókhoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.