- hirdetés -

Kitelepített iskolások, útlezárások a Szőlő városrészben és tűzoltók azbesztruhában – átfogó katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a Guardianban és a környékén.

Felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül a Guardian Orosháza üveggyára az ott tárolt, mintegy 370 tonna cseppfolyós butángáz miatt. A gyár és a katasztrófavédelem is kiemelt figyelmet fordít a maximális biztonságra: minden évben külső védelmi terv gyakorlatot tartanak.

November 20-án “történt a súlyos ipari baleset”, a forgatókönyv szerint az üveggyárban átfejtés közben kiszabadult a butángáz, ami felhőt képezve elindult a város lakott része felé. Az üveggyár saját biztonsági rendszerei azonnal működésbe léptek, és megkezdték a gyár kiürítését. A gyár speciálisan képzett dolgozói elindították az elsődleges beavatkozást, kijelölték a veszélyes zónát és mérték a levegő gázkoncentrációját. Közben értesítették a tűzoltókat, akik két gépjárműfecskendővel indultak a gyárba, velük egyidőben pedig riasztották a mezőkovácsházi és a hódmezővásárhelyi egységeket is.

A tűzoltók azbesztruhában dolgoztak (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

A tűzoltók kiérkezve azonnal megkezdték a beavatkozást. Elsőként a robbanásveszélyes zóna határán vízfüggönnyt képeztek, ezzel védve az esetleges hőtől az üzem stratégiai pontjait. Közben a beavatkozó egység speciális azbeszt védőruhába öltözött – a ruha mérettől függően 7-10 kg-ot nyom – ugyanis csak ebben lehet a biztonsági zónán belül tartózkodni. A butángáz letárolva jéghideg, így az azbeszt ruha a hőhatás mellett az esetleges fagyási sérülésektől is megóvja a benne dolgozót. A gyakorlaton a tűzoltók beindították a butántartályok melletti vízágyút is. A víz azért fontos a mentésben, mert ezzel hígítják és terelik a képződő butánfelhőt.

Ellátták a sérültet, kiürítették az iskolát

A gyakorlat nem csak a gyár területén zajlott. A Juhász Gyula utcára időközben megérkezett a katasztrófavédelem speciális mérőautója. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) műszerei rögzítik, hogy milyen a levegő összetétele, eléri-e a gázkoncentráció a robbanási határértéket, van-e veszélyes anyag. Van benne továbbá egy speciális meteorológiai állomás is, amivel azonnal elemezni tudják a mért értékeket, valamint a terjedés irányát és sebességét meg tudják határozni. Ez pedig alapvetően fontos a későbbi döntések meghozatalához a mentés során.

A mentősök ellátják a sérültet

A rendőrség több utcát is lezárt és elterelte a forgalmat, hiszen a forgatókönyv szerint a butángázt a Szőlő városrész felé fújja a szél. Az üveggyár közvetlen közelében élőket hangosbemondón tájékoztatták, mi a teendő ilyen esetben, a Czina iskolában pedig tűzriadót rendeltek el és a mentősöknek is akadt dolga. A feltételezés szerint a gázfelhő berobbant, az így keletkező légnyomás betörte az ablakokat és lelökte a tetőkről a cserepeket. Azt szimulálták, hogy egy lehulló cserép megsebesített egy járókelőt, őt látták el a mentősök és vitték kórházba.

A gyakorlat keretében szoros egymásutánban követték egymást az események, mindenhol megfigyelők ellenőrizték az intézkedéseket, a valóságban azonban mindezek egyszerre történnek.
− A katasztrófavédelem tűzoltó egységei, a rendőrség, a mentőszolgálat, a közműszolgáltatók, a volán vettek részt a keddi gyakorlaton, mely több célt is szolgált – tudtuk meg Matuska Zoltán tűzoltó alezredestől, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesétől – Egyrészt gyakorlásból sosem elég: gyorsan és pontosan kell dolgoznunk, életek múlhatnak rajta. Másrészt, több szervezet működik együtt, nagyon fontos, hogy összehangoltan tudjunk dolgozni. A katasztrófavédelem és a gázszolgáltató is informatikai fejlesztéseket hajtott végre, a két rendszert összekapcsolva gyorsabbá válik az információk áramlása. A gázszolgáltató meg tudja mondani, hogy adott területen mennyi rákötése van, mi pedig ennek az adatnak a segítségével azt határozhatjuk meg gyorsabban, hogy az esetleges vészhelyzet mekkora lakosságszámot érint, hány főt kell kitelepítenünk.

Ezt a kitelepítést is szimulálták a katasztrófavédelmi gyakorlat keretében. A Czina iskolásai a riasztást követően fegyelmezetten és gyorsan, alig 2 perc alatt hagyták el az épületet, a létszámellenőrzést követően pedig egy osztály már úton is volt egy busszal a kijelölt Vörösmarty iskolába. A belvárosi iskola tornatermében kihelyezett vaságyakra most csak a gyakorlat keretében helyezkedtek el a diákok. Éles helyzetben azonban a lakosok kaphatnak itt menedéket, ha a gyár közelében lévő ingatlanokat el kell hagyni. De erre még nem volt példa.

− A Guardian a telephelyén tárolt bután miatt számít veszélyes üzemnek. A felső küszöbérték fölötti mennyiséget, körülbelül 370 tonna butánt tárolunk – tájékoztatott Finta Ferenc, a Guardian Orosháza Kft ügyvezető igazgatója. – Ez év októberig a gyár által felhasznált földgáz fűtőértékének növelésére használtuk a butánt, de időközben bekövetkezett technológiai változások miatt a szerepe most már a földgázellátásban esetlegesen bekövetkező üzemzavarok áthidalására korlátozódott. Tehát a napi működéshez már nem használunk butánt. Ettől függetlenül a butántelepen többszörös, egymástól független védelmi rendszer működik – sorolta Finta Ferenc.

A "kitelepített" diákok a Vörösmarty iskola tornateremben (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

A védelmi rendszerek feladata, hogy a tartályokat védje a túlnyomástól, és minimálizálják az esetleges törések, szivárgások következtében fellépő üzemzavarok következményeit. A veszélyesnek minősülő alsó robbanási határérték (ARH) 20%-a esetén a rendszer jelzést ad a tűzvédelmi központnak. Az ARH 40%-a esetében (fokozottan veszélyes helyzet) a rendszer automatikusan áramtalanítja a butántelepet, a riasztást követően a tűzvédelmi központ értesíti a műszakvezetőt, aki dönt a szükséges lépésekről. Ha a gyár tudja, akkor megoldja saját körben a felmerült problémát, ha nem, értesítik a katasztrófavédelmet.

Finta Ferenc úgy fogalmazott: azzal, hogy az üveggyár veszélyes üzem, tisztában kell lenni, illik alázattal kezelni:
− Itt a legkisebb figyelmetlenség aránytalanul nagy károkat tud okozni. Szerencsére nem volt még éles helyzet, de épp az idézne elő veszélyt, ha ez a tény könnyelművé tenne bennünket. Azért fontos ez a gyakorlat, mert így a mozdulatok rutinná válnak, nem kopik meg a tudás, álmából felköltve is tudja az ember, mit kell tennie – emelte ki az ügyvezető.

Mindeközben a városházán ülésezett az operatív törzs, ahol végig koordinálták az eseményeket, és elkészült a sajtóközlemény, amit ilyen esetben hoznának nyilvánosságra.

A helyi védelmi bizottság elnökeként a polgármester is végig követte a több helyszínen zajló, átfogó gyakorlatot. Dr. Dancsó József értékelésében úgy vélte, a katasztrófavédelmi igazgatóság irányítása alatt valamennyi szervezet gördülékenyen, összehangoltan, jól szervezetten végezte munkáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.