- hirdetés -

Lezárják a Szőlő városrész egy részét, kiürítik a Czina iskolát és tűzoltók dolgoznak majd a Guardian üzemében. Vészhelyzetet szimulálnak az üveggyárban.

A Guardian Orosháza üveggyára az ott tárolt cseppfolyós butángáz miatt felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, ezért a környezetében élők biztonsága érdekében minden évben külső védelmi terv gyakorlatot tartanak a katasztrófavédelem vezetésével.

A forgatókönyv szerint november 20-án az üveggyárban ipari baleset történik, kiszabadul a butángáz. Az üveggyár saját biztonsági rendszerei elindulnak, az üzemben elkezdik az ilyenkor előírt óvintézkedések megtételét. Közben riasztják a katasztrófavédelmet, a tűzoltókat és a speciális egységeket, akik a gyár területére vonulnak és ott gyakorolják valósághűen, mit kell tenniük ilyen esetben.

A gyakorlat részét képezi az is, hogy az üveggyár közvetlen közelében élőket rendőrségi járművekből hangosbemondón tájékoztatják, mi a teendő ilyen baleset esetén. Fontos, hogy az ott elhangzottakat a lakosoknak most nem kell végrehajtani, hiszen szerencsére nem valós szituációról lesz szó.

A tűzoltók most is speciális ruhában gyakorlatoznak majd (archív fotó: Melega Krisztián)

A katasztrófavédelem szakemberei azt is gyakorolják, hogyan ürítik ki a gyár közelében fekvő Czina iskolát. A Vörösmarty iskolában ideiglenes befogadóhelyet alakítanak ki, pontosan úgy mint ahogy egy valódi káresemény, vagy esetleg a Makó és Gyula városok árvíz veszélyeztetett lakosainak befogadása során történne. A mentősöknek is lesz szerepe, hiszen egy sérült felnőttet kell ellátniuk az iskola mellett.

A rendőrség a gyakorlat idejére november 20-án, kedden 10-12 óra között a Szőlő körutat a Csizmadia utca kereszteződésétől a 47. sz. főút elkerülő szakaszáig lezárják. Ez idő alatt az érintett területet a rendőrség a keresztező utcákon (Avar, Kishegyi, Hegedűs István, Bartók Béla, Gizella, Szabó Lőrinc, külső-Szarvasi út) is lezárja. Az útzáron kizárólag a megkülönböztető jelzést használó gépjárművek, valamint a menetrendszerű autóbuszok haladhatnak keresztül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.