- hirdetés -

Békés megyében minden ötödik áldozat 60 év feletti. 

Békés megye lakossága folyamatos elöregedést mutat, 2012-es (nem KSH) adatok szerint a lakosság mintegy 26%-a időskorú. Beszédes adat az is, hogy megyénkben minden ötödik sértett 60 év feletti. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tartott tájékoztatót Orosházán.

A kistérségi szintű jelzőrendszeri értekezlet keretében Bátkai Miklós rendőr őrnagy, kiemelt főelőadó osztott meg adatokat az idősek ellen elkövetett bűncselekményekről. 67%-ban vagyon elleni bűncselekményeket követnek el ellenük, a besurranásos lopások aránya növekedett, a rablásé csökkent – emelt ki fontos adatokat Bátkai. Az átlagosnál veszélyeztetettebb korcsoport érdekében rendkívül fontos az összefogás, a jelzőrendszer szintű, személyes kapcsolatra építő működés.

– Tudjuk meg, ki van egyedül, mikor marad üresen a lakás például egészségügyi kezelés miatt, hol kell segíteni a téli tüzelő vásárlásában, figyeljünk rájuk – sorolta az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeit Telekiné Furák Mónika rendőr alezredes. A bűnmegelőzési osztály vezetője kiemelte, a kiszolgáltatott, sokszor óvatlan korosztály védelme érdekében a különböző szervezetek együttműködése szükséges.

Az alezredes vázolta az áldozattá válás tipikus példáit is. Gyakorta közüzemi szolgáltató vagy egyéb hivatalos szervezet munkatársának adja ki magát valaki, így csal ki pénzt. Eladás vagy épp vásárlás ürügyén jut be a lakásba, és kifigyeli a tartalékpénz hollétét, vagy éppen a faárusítás nem szabályszerű. Számos trükköt bevetnek a rosszulléttől az adománygyűjtésig, hogy félrevezessék a kiszemelt áldozatot. Rábeszélőképességük pedig igen figyelemre méltó, volt olyan eset, amikor a sértett több ezer forintot fizetett ki a „vizesnek”, pedig nem is volt nála bevezetve a víz.

A rendőrség a tájékoztatás fontosságát emelte ki. Az idősekkel foglalkozó szervezeteket hírlevélben tájékoztatják az aktualitásokról, a csalók legújabb trükkjeiről, a veszélyre fel kell hívni az idősek figyelmét, újra és újra óvatosságra kell inteni őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.