- hirdetés -

Az orosházi rendőrkapitányság mellett a temetők üzemeltetői is készülnek a Halottak napján várható nagy forgalomra. A balesetek és lopások megelőzéséért ti is tehettek. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Gyakorlatilag az egész ország útra kel Mindenszentek és Halottak napja alkalmából. Ez az időszak az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére. Riasztó szám, hogy az előző, hosszú hétvégén a rendőrök 400 közúti közlekedési balesetnél intézkedtek az ország útjain, négy halálos balesetben 5 személy vesztette életét. A közúti forgalom sűrűsége a napokban ismét a többszörösére nő, türelmesebben, figyelmesebben vezessetek! És persze tegyetek meg mindent, hogy ne károsíthassanak meg benneteket.

– Az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak, mint például a kerékpárok, csomagok, táskák, illetőleg egyéb értékek könnyű prédát jelentenek az elkövetőknek. A kerékpárlopások megelőzése érdekében jól látható, forgalmas helyen érdemes lezárni a kerékpárt. Csomagokat, táskát ne hagyjanak rajta! – hívja fel a figyelmet dr. Balázs Mária rendőr százados, az Orosházi Rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Gépjárművel közlekedők mindig zárják a járművet. Amennyiben lehetőség van rá, olyan helyen parkoljanak, ahol jó a közvilágítás, parkolóhely belátható és forgalmas. A gépjárműben ne hagyjanak táskát, technikai, műszaki eszközöket, főleg ne jól látható helyen – összegzett Balázs Mária, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor csak a szükséges pénzmennyiség legyen nálunk, a táskát pedig ne hagyjuk őrizetlenül, ne adjunk esélyt a tolvajoknak.

Fokozott rendőri jelenlét

Ügyelj a mécsesekre, gyertyákra (archív fotó)

November 4-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők. Ez elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek.

A hosszú hétvégén az orosházi temetőkben is nagy forgalom várható.
– A korábbi évekhez hasonlóan idén is az idős, vagy mozgáskorlátozott személyt szállító autó hajthat be a temetőkbe – emelte ki az üzemeltető RSZP Kft. képviselője, Bujovszki György. – Ami nagyon fontos, hogy ügyeljenek a gyertyákra, mécsesekre. A koszorúk közepébe helyezett gyertyát ne gyújtsák meg, mert ebből könnyen tűz keletkezhet. Minden évben előfordul egy-egy kisebb tűz, melyet éghető anyag közelében elhelyezett mécses okoz. Ezeken a napokon fokozottan figyelünk, járjuk a temetőt, hogy megelőzzük az esetleges bajt, de kérjük ebben az emlékezők segítségét is.

Bujovszki György elmondta, a komposztálásra alkalmas hulladékot elegendő a tárolók mellé helyezni – erre a konténerek egy részén tábla is felhívja a figyelmet – ettől az évtől ugyanis az üzemeltető a környezettudatosság jegyében a komposztálásra törekedik. – A zöldhulladékot komposztáljuk, az ebben az időszakban jelentősen megszaporodó szemetet pedig folyamatosan elszállítja a Városüzemeltetés. Elnézést kérünk azoktól, akiket ez a tevékenység esetlegesen megzavar, de elkerülhetetlen – tájékoztatott Bujovszki György.

Október 31-én és november 1-jén 8-tól 20 óráig a temetőgondnokok rendelkezésre állnak, hozzájuk lehet sírhelyváltással, sírhelyek megkeresésével fordulni. November 2-án és 3-án 8-tól 12-ig van temetőgondnoki jelenlét a temetőkben.

November elsején felszentelik a 7,5 millió forintból felújított ravatalozót az Alvégi temetőben, a búcsúzás méltóbb helyszíne lett az előtetővel ellátott, és kívülről is renovált épület. A felújítási munkálatok hetei alatt kegyeleti sátorban tartották a szertartásokat, ezt a lehetőséget továbbra is biztosítják azoknak, akik igénylik. A ravatalozó felszentelése 14 órakor kezdődik, ezt követően 14.30-tól a hősök sírjainál ökumenikus istentisztelet lesz, a történelmi egyházak képviselői mondanak imát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.