- hirdetés -

Lomb, fűnyesedék, gallyazásból származó fás zöldhulladék – égetni tilos, káros és kár is lenne, mert a zöldhulladékból készült komposztnak nagy hasznát vehetjük a kertekben.

Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. az előállított komposztot régóta és nagy haszonnal fordítja a közterületeken található növények javára. Magon Péter kertészeti ágazatvezetőtől megtudtuk, évente 550-600 tonnányi zöldhulladék érkezik komposzttelepükre.

Értékes komposzt lesz a zöldhulladékból (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A zöldhulladék összetétele lomb, fűnyesedék illetve gallyalásból származó fás zöldhulladék. Ez utóbbiból aprítékot készítünk. Ennek egy részét talajtakaróként alkalmazzuk, 6cm vastagságban már kellően gátolja a gyomosodást. Másik részét felhasználjuk a komposztba. Az elkészült komposzt szerves trágyaként porózus szerkezetének köszönhetően javítja a talaj szerkezetét, illetve növeli annak tápanyag tartalmát is. Természetes anyag, így nem okoz környezeti problémákat – összegezte a szakember.

Közterületen levő fák lombjának összegyűjtésére a Városüzemeltetés 10 darab zsákot ad ingyen családi házak tulajdonosainak, ha nincs tartozásuk a városüzem felé. Ha nem elég a 10 zsák, akkor darabját 100 forintért vásárolhatod meg a szolgáltató Fürdő utcai telephelyén, vagy a Vásárcsarnok ügyfélszolgálati irodájában. A Falus Elek utcából a Szennyvíztisztító telep melletti úton megközelíthető telepre magad is kiviheted a zöldhulladékot, szerdától vasárnapig 8–18 óráig vannak nyitva. Itt megveheted a komposztot és a faaprítékot, ám adott a lehetőség a házi komposztálásra is.

Magyarországon a települési szilárd hulladék mintegy egyharmada szerves hulladék, melynek a lerakók, égetők helyett a házi komposztálókban lenne a helye. Komposztálással a szerves anyag értékes tápanyagai visszajutnak a természeti körforgásba, szükségtelenné válik az avarégetés és csökken a hulladék mennyisége (ezáltal költsége) is. A komposztáláshoz mindössze egy jó minőségű, megfelelő szellőzést biztosító komposztkeretre van szükség – ez megvásárolható, de ügyesebbek el is készíthetik.

A komposztba kerülhet a lenyírt fű, a gyümölcs- és zöldséghéj, faapríték, és a többi szerves anyag, mely idővel tápanyagban gazdag humusszá válik, mely nagy hasznára van a növényeknek kertben, cserépben egyaránt.

Az égetés a környezet- és az egészségvédelem szempontjából sem jó megoldás (növeli például a rák kockázatát) ezért is elkötelezett a környezettudatos hulladékkezelés iránt a 92 települést, Orosházát is tömörítő Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás. A DAREH 2014 végére az uniós normáknak megfelelő szilárdhulladék-kezelést pályázatok segítségével igyekszik elérni.

Tilos égetni! Kivéve, ha

A környezet védelméről szóló törvény (1995. évi LIII.) lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy szabályozzák az avarégetést.

– Orosháza a helyi környezet védelméről szóló 25/2004 (X.11) önkormányzati rendeletében megtiltja a kerti hulladék égetését! Égetni e rendelet szerint csak indokolt esetben és csak száraz kerti hulladékot lehet október 15 és május 15 között (9–15 óra közötti időszakban) szélcsend idején. Indokolt eset például a baktériumos megbetegedés, vagy az állati kártevők nagymérvű elszaporodása. A tűzvédelmi szabályokat ebben az esetben is be kell tartani: a tervezett égetés helyét, időpontját be kell jelenteni a tűzoltósághoz, a tüzet tilos őrizetlenül hagyni és égetés után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, nem maradjon parázs – tudtuk meg dr. Kovács Győzőtől, a hatósági iroda vezetőjétől. – Tűzvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető az, aki a tűzvédelmi előírásokat megszegve tüzet idéz elő. Aki pedig a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül a nyílt téren éget, az levegőtisztaság-védelmi bírság fizetésére kötelezhető – tájékoztatott az irodavezető.

A szabályok betartását közterület-felügyelők ellenőrzik, magánterületen történő égetést pedig könnyen jelenthetnek a szomszédok, nem érdemes kockáztatni. Az egészség-, és környezetvédelem mellett tehát a zöldhulladék hasznosítása és a jogszabályok is a komposztálás mellett szólnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.