- hirdetés -

Vizsgáltasd meg ingyen a szemedet és az autód világítását! A közlekedésbiztonság javítását célzó akcióban egy hónapig fokozottan ellenőriznek a rendőrök.

Először hajt végre olyan országos fokozott közúti ellenőrzést az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság, melynek során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát. A november 15. és december 15. között tartandó ellenőrzés célja, hogy kiszűrje a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibákat, ezáltal pedig javítsa a közlekedésbiztonságot.

Ellenőrizd az izzókat!

Békés megyében 2011-ben összesen 550 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Ezek közül 91 sötétedés után, éjszaka, 33 szerencsétlenség pedig nappal, de korlátozott látási viszonyok között következett be. A 21 halálos baleset közül 9 éjszakai sötétségben, 3 tragédia pedig nappal, de korlátozott látási viszonyok között történt.

Fontos tehát, hogy lássunk, és minket is lássanak. Ebben most díjmentes vizsgálatok is segítik a közlekedőket. Az akció keretében október 15. és december 15. között lehetőség nyílik a kampányhoz csatlakozó szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárműveket. Az ingyenes ellenőrzésen túl térítés ellenében kérhető a fényszóró beállítása, a szükségessé vált javítások elvégzése, izzók pótlása. Az átvizsgált járművek megkapják a kampány hivatalos matricáját.

A kampány honlapján, ide kattintva tájékozódhattok a csatlakozott szakszervizekről: Orosházán a Szőlő körúton található Oros-Car Kft. is részt vesz az akcióban. Az oldalon a járművezetők látását ingyen vizsgáló optikusokról is van lista, orosházit nem találtunk, egy szarvasit viszont igen.

Az akció hivatalos honlapján felfrissítheted, sőt le is tesztelheted a KRESZ tudásodat, folyamatosan tájékozódhatsz a tudnivalókról (például az újonnan csatlakozó szervizekről és optikákról), de követheted az infókat Facebookon is.

Felkészülni!

Az akció keretében a rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy időszerű a járművek őszi-téli felkészítése. A gépjárműveket ajánlatos már októberben alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos kellék a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. A szélvédő és az ablakok bepárásodását ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával együtt megszüntethetjük – összegez a megyei rendőrség.

Ősszel a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, mindig az időjárási-, látási- és útviszonyokat figyelembe véve vezessünk, tartsunk nagyobb követési távolságot.

Ha a kerékpárosok és a gyalogosok fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik, máris sokat tettek önmaguk érdekében. Amennyiben gyalogosként az úttestre kényszerülünk, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon a járműforgalommal szemben közlekedjünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.