- hirdetés -

Nem olyan a minőség, nem annyi a mennyiség – minden évben több tucatnyi embert csapnak be a tüzifával házalók Békés megyében is.

A jármű platóján még 10 mázsa a tüzelő, az udvarra leborítva már csak ennek fele. A laikus vevő még csak megbecsülni se tudja, hogy valóban annyit kapott, mint amennyiért fizetett. A mennyiség mellett a minőség sem feltétlen a megrendelő igényei szerint való.

Gyanús, ha túl olcsón adják a tüzifát (Fotó: Rajki Judit)

Amennyiben a plakáton, újságban csak mobil telefonszámot adnak meg a faárusok (telephelyet nem), és a tüzépeknél jóval alacsonyabb áron kínált tüzifa értékesítését csak helyszínre szállítással vállalják, akkor már kezdhetünk gyanakodni – intenek a rendőrök. Akkor is, ha telefonon kínálnak jelentősebb értékű tűzifát ismeretlenek.

A rendőrség tanácsai szerint hivatalos árusító helyről, tüzéptelepről érdemes beszerezni a tüzifát, a mázsáltatás ne maradjon el, és őrizzük meg az erről kapott dokumentumot is. Teherautóról való vásárláskor érdemes előre egyeztetni időpontot, amikor ott van egy tüzifavásárlásban gyakorlott családtag, rokon, szomszéd. Gyakorta előfordul az is, hogy a faárusok kifigyelik, hol tartja a házigazda a pénzét, majd valamilyen ürüggyel (vizet kérnek, mosdóba mennének) megszabadítják tőle, ezért ne engedjünk be idegeneket a házba.

A rendőrök megfontoltságra intenek, és azt javasolják, ellenőrizzük a fa eredetét, írjuk fel a jármű rendszámát, akár fotózzuk is le! Tüzépen mázsáltassunk, ne elégedjünk meg a faárusok mérlegével, és csak akkor fizessünk, ha mindent rendben találtunk és a fa már az udvaron leborítva! Lehetőség szerint segítsük idős rokonainkat, szomszédainkat a téli tüzelő beszerzésében, hogy ők se fázzanak rá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.