- hirdetés -

A megelőzésre, a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a rózsaszín szalag séta.

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. A „Nők a Fejlődő Orosházi Kistérségért Közhasznú Egyesület Orosháza” a Magyar Rákellenes Liga Nagyszénási Alapszervezetével közösen október 6-án negyedik alkalommal szervezett rózsaszín szalag sétát, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a rákszűrés fontosságára.

– Egyesületünk célul tűzte ki, hogy tegyünk valamit mi magunkért, a nőkért. Elsősorban arra hívjuk fel a figyelmet, hogy menjünk el a szűrésekre, ha mi is részt veszünk a szűrővizsgálatokon, könnyebben meg tudjuk győzni családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket ennek fontosságáról. Mint a legtöbb daganatos betegségnél, így a mellrák esetében is, a korai felismerés gyógyulást jelenthet. A rózsaszín szalag sétára évről-évre egyre többen jönnek el, köztük olyanok is, akik több éve gyógyultak. Talán az ő jelenlétük a legjobb bizonyíték arra, milyen fontos részt venni a szűréseken, és hogy meg lehet gyógyulni – hangsúlyozta Gyivicsánné dr. Szenczi Irén, az egyesület elnöke.

Sajnos annak ellenére, hogy a 45-60 év közötti hölgyeket kétévente behívják ingyenes szűrésre, konkrét időpontot kapnak, még várni sem kell hónapokat, sokan mégsem mennek el a mammográfiás szűrésre.

A szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Azt tapasztalom, hogy a nők többsége nem figyel magára, a mindennapok taposómalmában elfelejtenek törődni magukkal, illetve úgy vannak vele, velük nem történhet meg az, ami megtörtént a szomszéddal, vagy bárki mással. Rohanunk, a munkával, a családdal foglalkozunk, és nem gondolunk arra, hogy nemtörődömségnek milyen nagy ára lehet – emelte ki Gyivicsánné, aki elmondta, az utóbbi időben egyre több férfinél is diagnosztizálnak mellrákot.

Tóth Zoltánné civilként, a Vöröskereszt képviselőjeként, valamint önkormányzati képviselőként is részt vett a rendezvényen és teszi ezt évek óta. – Hangsúlyoznunk kell a megelőzés fontosságát, és ez kiváló alkalom erre. Mi, nők rengeteget tehetünk ezért, hogy jó példával elöl járva felhívjuk a figyelmet a szűrésekre, számtalan esetben bebizonyosodott, az időben felismert daganatos betegség sok esetben gyógyítható. Nekünk, nőknek nagy szerepünk van abban, hogy családtagjainkban is tudatosítsuk a szűrések fontosságát. A Vöröskereszt megyei szervezete is csatlakozott a kezdeményezéshez, október 14-én, Gyulán egy egészségnap keretében szervezünk sétát a mellrák ellen – tájékoztatott Tóthné.

A nők, asszonyok mellett gyerekek, fiatalok, sőt férfiak is eljöttek a rendezvényre, hogy együtt hirdessék: az egészségünk rajtunk múlik!

– Fontos, hogy a hétköznapokba beépüljön a megelőzés fontossága, odafigyelés magunkra és egymásra, egy ilyen rendezvény kiemelkedően jó arra, hogy felhívjuk erre a figyelmet. Valahányszor adódik alkalom, elmegyek a szűrővizsgálatokra és másnak is felhívom a figyelmét arra, hogy tegye ugyanezt, tegyen ennyit az egészségéért. Kellenek az ilyen rendezvények, mert sokan még mindig nem veszik elég komolyan a megelőzés fontosságát – emelte ki Gál Attila.

A résztvevők rózsaszín lufikkal, nyakba kötött kendőkkel, kitűzött rózsaszín szalaggal vonultak át a rózsaszínbe borult gyopárosi hídon egészen az emlékműig. A köszöntő gondolatuk után egymást kézen fogva egy nagy kört alkottak, majd a magasba engedték a rózsaszín lufikat, hogy vigyék messzire a rendezvény üzenetét: törődjünk többet magunkkal és figyeljünk egymásra, vegyünk részt a szűrővizsgálatokon és tartsunk rendszeresen önvizsgálatot!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.