- hirdetés -

A fennálló vagy éppen lezárult biztosítotti jogviszonyról informál az adóhatóság. 

Napjainkban egyre többször kerülünk olyan helyzetbe, amikor tudnunk kell fennálló vagy éppen lezárult biztosítotti jogviszonyainkról. Gondoljunk például egy START-kártya igénylésre, egészségügyi szolgáltatási járulékfizetéssel kapcsolatos ügyintézésre vagy a nyugdíjjal kapcsolatos kalkulációkra.

– A biztosítotti jogviszonyra vonatkozó bejelentést a biztosítási jogviszony első napját megelőzően, de legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt kell teljesítenie a foglalkoztatónak. A biztosítottnak minősülő személy tehát szabályosan mindaddig nem állhat munkába, ameddig a fenti bejelentése meg nem történik, ellenkező esetben ugyanis be nem jelentett alkalmazottnak minősül. A bejelentésre a T1041-es nyomtatvány szolgál, melyet elektronikus úton vagy papír alapon kell benyújtani a területileg illetékes első fokú adóhatósághoz. Az elektronikus benyújtáshoz ügyfélkapus regisztráció, illetve képviselő által történő benyújtás esetén külön adóhatósági regisztráció is szükséges. A papír alapon történő benyújtás postán vagy személyesen lehetséges. A jogviszony megszűnése/megszüntetése szintén bejelentés köteles, a bejelentést ilyen esetben 8 napon belül kell teljesíteni – részletezte Jegyinák Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága  sajtóreferense.

Amennyiben nem ismerjük a jogviszonyunkra vonatkozó pontos adatokat, több lehetőségünk van tájékozódni. Személyesen fordulhatunk a Megyei Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerveihez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Ügyfélszolgálataihoz, ügyfélkapuval rendelkezők pedig az interneten TAJ szám alapján akár otthon is lekérdezhetik saját adataikat.

Amennyiben a magánszemély foglalkoztatott rendelkezik Ügyintézői Contact Center használatához szükséges 8 jegyű PIN kóddal (’UK30-as nyomtatványon lehet igényelni a NAV-tól), akkor a 06-40/20-21-22-es telefonszámon a NAV hivatali ügyintézői is tájékoztatást nyújtanak biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos adatokról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.