- hirdetés -

Fokozott lesz a rendőri jelenlét az utakon a hosszú hétvégén. A megye valamennyi sebességmérőjét bevetik, és szondáztatnak a rendőrök. Megnéztük a baleseti statisztikák alakulását is.

Öten meghaltak, 49-es súlyosan megsérültek az ország útjain az elmúlt hétvégén. A rendőrség összesen 449 közúti közlekedési baleset során intézkedett. A megelőzés érdekében az országos rendőrfőkapitány fokozott rendőri jelenlét biztosítására adott utasítást az ország teljes területére augusztus 20-ig.

– Ennek keretében Békés megyében is visszatérően, napi több alkalommal ellenőrzik a legforgalmasabb utakat, a határátkelőhelyekhez vezető fő- és mellékutak forgalmát, a közlekedési szempontból vagy turisztikailag frekventált területeket, a városközpontokat, az éjszakai szórakozóhelyeket és azok környékét, valamint az üdülőövezeteket. Minden sebességellenőrző műszert (a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság öt ilyen berendezéssel rendelkezik) használnak, a járművezetőkkel szemben történő intézkedések során minden esetben ellenőrzik az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, biztonsági gyermekülés) használatát – tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától.

Sebességet is mérnek
(Archív fotó - Melega Krisztián)

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy az orosházi területen kevesebb baleset történt az idei év első 7 hónapjában, mint tavaly. Míg 2011-ben 35 balesethez vonultak a rendőrök, idén hárommal kevesebb történt. A 32 szerencsétlenségből egy sem volt halálos, de 6 esetben súlyos sérülés történt, míg az előző év azonos időszakában14 súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt. A rendőrség tájékoztatása szerint a legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset oka a kanyarodási- és elsőbbségi szabályok megszegése, illetve a gyorshajtás volt, öt esetben pedig ittas volt a baleset okozója.

– Ez esetszámban ugyan nem jelent emelkedést, de az ittas okozók részaránya tekintetében igen. Míg 2011-ben a hét hónap alatt történt 35 személyi sérüléssel járó balesetből ötöt okozott ittas közlekedő, addig az idén 32 szerencsétlenség közül volt ötnek ittas az okozója – emelte ki a szóvivő.

Megyei mutatók

Békés megye vonatkozásában jelentősen csökkent a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Míg 2001-ben 727 balesetben 52-en haltak meg, addig 2011-ben 550 szerencsétlenség közül 21 végződött tragédiával. Összességében elmondható, hogy a sérüléssel járó közlekedési balesetek száma Békés megyében 2012-ben az 1974-es szintre esett vissza. A rendőrség a továbbiakban is baleset-megelőzési tevékenységgel, a szabályok több fórumon történő ismertetésével és a forgalom ellenőrzésével igyekszik tenni a balesetek számának csökkentéséért – tájékoztatott a rendőrfőhadnagy.

Ahogyan az orosházi kistérségben, úgy a megye egészét tekintve is elmondható, hogy évek óta az elsőbbségi szabályok megszegése, a gyorshajtás és a kanyarodás szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt történik a legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. Az elmúlt években a kerékpárosok 25 % körüli arányban jelentek meg a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek okozói között. Az idei év első hét hónapjában 276 balesetből 70-et okoztak biciklisek.

Az ittas járművezetők által okozott balesetek száma jelentősen csökkent az elmúlt években. Míg 2001-ben 139, addig 2011-ben 58 ittasan közlekedő okozott sérüléssel járó balesetet. Az idei év első hét hónapja azonban nem hozott változást, július 31-ig ugyanannyi (31) ittas okozót regisztrált a rendőrség, mint tavaly hét hónap alatt. Mivel az alkoholos befolyásoltság a közlekedésben nagy veszélyforrás, ezért Békés megyében az idén februárban kiadott intézkedés értelmében minden ellenőrzött járművezetőt megszondáztatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.