- hirdetés -

Az országgyűlés döntése alapján január elsejéig visszamenő béremelést kaptak az egészségügyi dolgozók, ami Orosházán 550 kórházi dolgozót érint.

Az egészségügyi érdekképviseletek és a kormányzat között ez év márciusában létrejött megállapodás eredményeképpen béremeléshez jutottak az egészségügyi dolgozók. Erről június 18-án fogadott el törvényt az országgyűlés.

Dr. Dancsó József, Orosháza egyéni fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ország teherbíró képességét is figyelembe véve lépésről-lépésre kell haladni az egészségügy problémáinak megoldása felé. Úgy fogalmazott, ennek első eleme volt az egészségügy struktúra átalakítási programja, ami alapján idén május óta a fekvőbeteg ellátó intézmények állami fenntartásba kerültek.
– Ennek keretében sokat kellett dolgozni azért, hogy valamennyi osztály megmaradjon az orosházi kórházban és hogy a feladatellátási területek is kiterjedjenek. Az alacsony fizetés miatt nagyon sokan elhagyták a szakmát, és többségében külföldre távoztak, így viszont a minimum feltételek teljesítése is veszélybe került. Ezt felismerve döntött a parlament a béremelésről, ami január 1-jéig visszamenően meg is történt – fogalmazott Dr. Dancsó József.

Több pénzt vihetnek haza a szakellátásban dolgozók (Archiv fotó: Kecskeméti Krisztina)

A béremelés azokat a szakellátásban dolgozókat érintette akik legalább 3 éve az egészségügyben tevékenykednek.
– Orosházán összesen 550 fő kapott visszamenőleges béremelést – mondta el kérdésünkre Pető-Farkas Éva, a kórház gazdasági igazgatója. – Ezen belül 75 orvos a besorolási illetménye függvényében meghatározott összegű, maximum 65.820 forintos emelésben részesült. 466 szakdolgozónál új bértáblát alkottunk. Náluk attól függően, hogy hány éve vannak a közalkalmazotti pályán 1000 és 25.000 forint közötti összeggel emelkedett a fizetésük. Mellettük 9 felsőfokú végzettségű közalkalmazott fix összegű, 31.435 forint illetményemelést kapott – fogalmazott a gazdasági igazgató.

Megtudtuk, hogy ebben a körben nem kaptak emelést az ügyvitelben-, az üzemeltetésben- és az alapellátásban dolgozók, de az intézményvezetőknek sem emelkedett a juttatásuk.

A béremelés havi átlagos értéke Orosházán 10,8 millió forint és ennek járulékai, amely kifizetésének fedezetét az E-Alapból biztosítják. A január 1-jétől visszamenőlegesen járó béremelés összköltsége az orosházi kórházban a közterhekkel együtt eléri a 95 millió forintot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.