- hirdetés -

Némileg Orosházán is nőtt a kerékpárlopások száma, idén már 32 biciklit loptak el a városból. A legjobb, ha két jó minőségű zárat is használunk.

Az utóbbi időben országos szinten nőtt a kerékpárlopások száma. Utánajártunk, mi a helyzet városunkban.

– Orosházán a rendőrkapitánysághoz az idei első félévben 32 kerékpárlopásról érkezett bejelentés. Ez a szám valamivel magasabb, mint az előző év azonos időszakában, de számottevő szezonális (téli illetve nyári időszak közötti) emelkedésről, illetve csökkenésről nem beszélhetünk. Régi, rossz állapotú vagy új, lezárt, illetve lezáratlant kerékpárt egyaránt visznek. A lopás elkövetőjének felelősségre vonásánál jelentősége van a kerékpár értékének és annak is, hogy le volt-e zárva, mennyi bicikli eltulajdonításával gyanúsítható, illetve hogy a gyanúsított követett-e el más bűncselekményt – tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

A kerékpárlopások egy része a tulajdonosok figyelmetlensége miatt következik be. Sok esetben lezáratlan, illetve gyenge minőségű, könnyen kinyitható, vagy éppen elöregedett, nem megbízhatóan működő lakattal lezárt kerékpárt vittek el az elkövetők.

Pataki László a Kero Depo üzletvezetője szerint a vevők nem sokat szánnak kerékpárzárra, pedig manapság már két zár használata is indokolt lehet.

Egy drágább zár jobb védelmet nyújt, mint egy olcsóbb (Fotó: Rajki Judit)

– Kerékpárvásárláskor nem tartozék a zár, de a vevőtől mindig megkérdezem, hogy van-e neki, ha nincs, javaslom, hogy vegyen, mert ezt elfelejtik. Sajnos a kerékpárra ma már nem úgy tekintenek, mint egy értékes vagyontárgyra, inkább fogyóeszközre, pont a lopások miatt. „Mindegy, hogy van vagy nincs, úgyis levágják”- jelszóval épp csak annyit költenek zárra, amennyit minimálisan szükséges. Mindig azt mondom a vevőknek, hogy a bicikli árának 10 százalékát költsék a lopás elleni védelemre. Egy 30 ezer forintos bringánál ez 3 ezer forint, ezért az árért már minőségileg jó zárat lehet kapni. Akadnak, akik az olcsóbbat viszik, ezek nagyon gyenge minőségűek, már 400-500 forintért lehet kapni. A legjellemzőbb viszont a vastag sodronyzár 1000 – 1300 forintos árban. Ennyit tudnak rászánni az emberek. Ha valahol hosszabban időzik valaki, az ilyen típusú zárak sem jelentenek igazi védelmet a lopás ellen. A vevők nem keresik az erős zárakat, ami akár 5-10 ezer forint is lehet, illetve csak akkor, ha már korábban történt lopás. Egy drágább zár jobb védelmet nyújt, mint egy olcsóbb, itt érvényesül az ár-érték arány. De nemcsak a záron múlik, hogy ellopják-e a biciklit. Úgy gondolom, hogy mindig jól látható helyen szabad csak leállítani, és zárni kell minden esetben, manapság már a két zár használata is indokolt lehet- összegzett a szakember.

A záraknál a számkombinációsat is jónak tartják, ám ezeknél a hármas helyett az ötös számkombinációsat javasolják, mivel az előbbi pillanatok alatt kinyitható.

Néhány jó tanács

Soha ne hagyd még pár percre sem őrizetlenül lezáratlan kerékpárodat!
Ne mindig ugyanazon a helyen tedd le a biciklidet, mert kifigyelhetik, hogy rendszerint mikor érkezel, és mennyi időre hagyod ott a biciklit.
Ne tárold a kerékpárodat (még lezárva sem) lépcsőházak folyosóján, pincében! A zárt lépcsőház nem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. A kerékpárt a lépcsőházon belül, zárható kerékpártárolóban célszerű elhelyezni!
Jegyezd fel a kerékpárod azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.)! Az eltűnt kerékpárt a rendőrség ezen ismertető jegyek alapján tudja keresni.
Használj két (jó minőségű) zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kerekeket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártároló, stb.) rögzítve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.