- hirdetés -

Burgonyabemutatót tartottak csütörtökön Dimák János orosházi biotermelőnél, összegezték a tapasztalatokat. A tiszta élelmiszerek fontosságát hangsúlyozták.

A Keszthelyi Kutatóintézettel közösen szervezte Dimák János azt a burgonyabemutatót, melyre Orosháza mellett többek között Békésről, Mezőberényből, Mezőkovácsházáról érkeztek érdeklődők. Több burgonyafajtát is megismerhettünk, kiderült, melyek a kevésbé érzékenyek, a finomabbak, és mit lehet a legkönnyebben megtermelni. Dimák János szerint akinek van kiskertje, mindenképp megérni, hogy magának termeljen.

– Egyrészt biztos lehet abban, hogy nem vegyszeres terméket fogyaszt, másrészt olcsóbban is hozzájuthat a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Nagyon fontos a tiszta élelmiszer. Ápoljuk földjeinket, hiszen ha egészséges a föld, akkor egészséges lesz az is, amit terem. A földet kölcsönkaptuk, tovább kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak, de ha tovább mérgezzük, még gyermekeinknek sem tudunk egészséges földet adni. 1998 óta folytatom a biogazdálkodást. 70 éves már nem leszek, betöltöttem, de nincs szükségem gyógyszerekre. Azt fogyasztom, amit én megtermelek – hangsúlyozta Dimák János, aki a 2011-es év biogazdája lett. Erről itt olvashattok. A termelő hozzátette, régóta kapcsolatban áll a Keszthelyi Kutatóintézettel, ezek a burgonyafajták bőtermésűek, jóízűek, sütésre, főzésre is kiválóak.

Dimák János azt fogyasztja, amit megtermel (Fotó: Rajki Judit)

A csütörtöki orosházi burgonyabemutatón részt vett a Pannon Egyetem Keszthelyi Burgonyakutatási Központjának igazgatója is. Dr. Polgár Zsolt szerint a hazai körülmények között kinemesített magyar fajták jobban bírják az extrém időjárási körülményeket.

– Hosszú évek óta működtet intézetünk egy fajtaképviseleti rendszert. Rendkívüli évjárat van, elsősorban az aszály és az erős UV-sugárzás miatt. A burgonya vízigényes növény, de pozitívum, hogy a hazai körülmények között kinemesített magyar fajták jobban bírják ezeket az extrém körülményeket, mint a nyugati, kiszelektált fajták. Remélhetőleg a mai bemutató is ezt fogja bizonyítani – emelte ki dr. Polgár Zsolt.

Keszthelyen működik a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja. Új fajták nemesítésével foglalkoznak, és termesztési tanácsadást is nyújtanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.