- hirdetés -

Az MSZP szerint a kórházban szinte megszűnik a szemészeti osztály, ami veszélyezteti az ellátást. A kórházigazgató mindezt cáfolja. Egy biztos: egynapos műtétek lesznek.

Összesen 421 ággyal működik tovább az orosházi kórház az állami átvétel és az átalakítás után. Nem zárnak be egy osztályt sem és visszakerül a szarvasi körzet is – írtuk még június 20-án. Ekkor tartott ugyanis sajtótájékozatót dr. Dancsó József polgármester és dr. Kalmár Mihály kórházi főigazgató. Itt jelentették be azt is, hogy a legnagyobb változás a szemészeti osztályt érinti, ahol megszűnik az aktív ágyak többsége és áttérnek az egynapos ellátásra.

“Mindenki mehet, amerre lát?”

A szemészetet érintő változásokról “Mindenki mehet, amerre lát?” címmel tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt Fetser János, az orosházi MSZP elnöke, önkormányzati képviselő. Szerinte a megyén belül tovább fokozódik Orosháza stratégiai lemaradása minden területen, így az egészségügyben is.

– Sem polgármesterként, sem országgyűlési képviselőként nem kellett megérnem, hogy az orosházi kórházban osztályokat zárjanak be vagy jelentős leépítés legyen. A jelenlegi városvezetés komoly eredménynek tartja, hogy Szarvast visszacsatolták, de ez annak idején Fideszes politikai döntés volt, most az akkori hibákat nagyon helyesen korrigálták. A legnagyobb hiba azonban, hogy az a szemészet, ami 1967-ben alakult meg 24 aktív ággyal, szinte megszűnik és egynapos szemészetté alakul át. Ez finanszírozási szempontból igen, de az itt lévő betegek szempontjából aligha elfogadható – fogalmazott a képviselő.

Fetser kiemelte, az egészségügyi minisztérium honlapján az olvasható, hogy a szemészeti műtétek nagy többsége Gyulán és Szegeden lesz. Emellett idézte dr. Dancsó József 2007-es, még alpolgármesterként egyik testületi ülésen tett felszólalását, amiben akkor úgy fogalmazott, hogy a kórházi ágyak mellé mindig kellenek orvosok és ápolók, ezért meg kell teremteni a megfelelő finanszírozást.
– Ha most megszűnnek az ágyak a szemészeten, akkor az osztály és a munkahelyek léte is megkérdőjeleződik. Orosháza ipari város, ezért ha hétvégén nem lesz szemészeti ügyelet, akkor hogyan látják el azokat a dolgozókat, akiknek mondjuk fémforgács vagy üvegszilánk megy a szemébe munka közben? – tette fel a kérdést az MSZP-s politikus.

Hozzátette, továbbra sem látják megoldottnak az egészségügy finanszírozását. Szerinte Gyula és Szeged között Orosházán szükséges olyan kórházi szemészeti kapacitás, ami ellátja az itteni több száz beteget, és úgy véli, az egynapos ellátás nem egyenértékű egy ágyakkal rendelkező osztállyal.

– Az orosháziak komoly veszteségeket szenvednek el a kórházi átalakításban. Az emberek nagy része egyre rosszabb ellátási helyzetbe kerül, a helyzet drámai és egyre rosszabb lesz. A környező falvakból a közlekedés miatt sokkal nehezebb eljutni Szegedre és Gyulára, mint az orosházi kórházba. Felhívjuk a figyelmet, hogy rossz az irány és hosszú távon nem lesz jó helyzetben a kórház -fogalmazott Fetser János. Végezetül hozzátette: úgy tudja, hogy a változások miatt a szemészeti osztály főorvosa, dr. Gyenes Ágota Szentesre megy az orosházi kórházból.

Marad a szemészet, mindenkinek lesz munkája

A sajtótájékoztatón elhangzott felvetésekkel megkerestük dr. Kalmár Mihályt, az orosházi kórház főigazgatóját. Elsőként leszögezte, hogy a szocialista politikus úgy beszélt egészségügyi kérdésekről, hogy előtte nem tájékozódott.

– Nagyon nagy hozzá nem értésről vall amit Fetser János elmondott, sajnálom, hogy ilyen szakmailag megalapozatlan nyilatkozatokkal riogatja a lakosságot. A szemészeti szakág átalakításáról nem a politika és nem az állam döntött, hanem a szemészeti szakkollégium tagjai. Manapság olyan modern eszközökkel dolgozik a szemészet, hogy a műtétek 80 %-át egynapos sebészetben el lehet végezni. Ezért volt a legnagyobb aktív ágy veszteség az országban a szemészeten belül – mondta Kalmár.

Hozzátette, ahol eddig a kisebb műtétek voltak – mint Orosházán is – az egynapos ellátásra áll át a rendszer, megszűnnek az aktív ágyak és ezért lett a fekvőbeteg ellátás centralizálva.
– Nem szűnik meg a szemészeti sürgősségi ellátás Orosházán, hiszen ha valakinek a szemébe megy valami, a sürgősségi osztály továbbra is ellátja. Ha pedig olyan súlyos a sérülése, hogy itt nem tudják ellátni, akkor továbbviszik Gyulára vagy Szegedre, ahogy eddig is tették – mondta a főigazgató.

Kalmár Mihály fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy alapvetően az is szakmai döntés volt, hogy a szarvasi térség visszakerült Orosházára és hogy több szakágban egészen Gyomaendrődik elnyúlik az ellátási terület. Fetser azon kijelentésére, hogy veszélyben van a szemészeten dolgozók állása úgy reagált, senkinek nem szűnik meg a munkája, ahol kell, átcsoportosítanak.
– A szemészeti egynapos sebészet és a szakrendelés folytatódik tovább. Az ott dolgozó nővéreknek helye van a kórházban, hiszen eleve szakemberhiánnyal küzdünk, mindenkinek továbbra is meglesz a munkahelye. Az pedig, hogy Gyenes doktornő elmegy Szentesre azért értelmezhetetlen, hiszen ő eleve Szentesről jár át gyógyítani. Arról, hogy mi lesz a szentesi kórház és az ő ottani orvosigazgatói állásának sorsa, én nem tudok nyilatkozni – zárta dr. Kalmár Mihály.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.