- hirdetés -

Az orosházi főzőcsapat elérkezettnek látta az időt, hogy változtassanak. Egyesületet alapítottak.

Tíz évvel ezelőtt, 2001 decemberében, a két ünnep között tartott „Mindenki karácsonya” ételosztással kezdődött meg városunkban az a karitatív tevékenység, ami Illyés Gábor és az orosházi főzőcsapat nevéhez fűződik. Az eltelt évek alatt összesen 600 ezer adag ételt főztek és mintegy 1300 támogató állt a kezdeményezés mellé.

Tíz év alatt 600 ezer adag ételt főztek (archív fotó)
Illyés Gábor egy korábbi főzés alkalmával

– A tíz év alatt nemcsak Orosházán, hanem vidéken is – Csorváson, Battonyán, Mindszenten, Nagyszénáson, Gádoroson, Székkutason, Békéscsabán – segítettük a nehéz körülmények között élőket. De ott voltunk a devecseri vörösiszap-katasztrófa idején is. Az ételosztás az utóbbi időben egy kicsit átalakult, hisz már nemcsak a nehéz sorsú embereken segítünk, hanem különböző rendezvényeken, táborokban is felkérnek bennünket, hogy főzzünk. Az egy évtizede tartó kezdeményezésünk nem jöhetett volna létre a lelkes és önfeláldozó szponzorok, az egyházak és az önkormányzat támogatása nélkül. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy egy kicsit változtassunk – összegzett Illyés Gábor. A főzőcsapat idén is rendszeresen főz a nehéz sorsúaknak, de már egyesületi formában: január 16-án 10 alapító taggal megalakult az Ételosztás Őszinte Szívvel Egyesület. Így az ételosztás mellett egyéb karitatív tevékenységet is felvállalhatnak. Könnyebben lelhetnek támogatókra, pályázhatnak és különböző szervezetektől kapott élelmiszeradományokat juttathatnak el a rászorulókhoz. Az egyesületnek jelenleg 50 tagja van, akik havi rendszerességgel találkoznak. Sokan nem tudtak megalakulásukról, ezért döntöttek most úgy, hogy megosztják az orosháziakkal.

A tervek között szerepel egy állandó székhely is, ahol a taggyűléseket tartják majd, valamint a téli nagy hidegek idején napi rendszerességgel, fűtött helyen oszthatják az ételt. A tagdíjból fedezik az egyéb költségeket, például a gulyáságyú szállítását, amiből hamarosan kettő lesz a Magyar Tartalékosok Szövetsége orosházi szervezetének jóvoltából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.