- hirdetés -

A nőegylet által szervezett gyereknapi buli keretében adták át vasárnap a 20 millió forintból épült játszóteret Szentetornyán. A rendezvényre Erdei „Madár” Zsolt és Pártos Csilla is ellátogatott.

Tavaly négy játszóteret újított fel az önkormányzat 35 millió forint saját forrásból, a közmunkaprogram keretében pedig további 15 millió forintból. A Sziget (Rákóczitelep), az Avar (Szőlő városrész), a Kazinczy utcai, valamint a László Elek lakótelepi játszótereken új és felújított játszóeszközöket helyeztek el, korszerű és biztonságos ütéscsillapító talajt alakítottak ki. Kerítéssel vették körbe mind a négy, térfigyelőrendszerrel felügyelt játszóteret. A múlt évben elkezdett játszótéri beruházás idén is folytatódott, egy korábbi testületi döntés értelmében a 2012-es költségvetésben 15 millió forintot különítettek el, melyet a közmunkaprogram keretében biztosított, dologi kiadásra fordítható 5 millió forinttal egészítettek ki.

Szentetornyán az első

Szentetornyán, a város más részeivel ellentétben nem volt játszótér eddig. A rendelkezésre álló összegből ugyanis a Kosztolányi Dezső utca 2-4. szám alatti, közösségi ház udvarán épült játszótér, amit a nőegylet által szervezett gyereknap keretében adtak át június 10-én. Bár az éjszakai vihar miatt a terület sárossá vált, a gyerekeket ez sem akadályozta abban, hogy már az ünnepélyes átadó előtt birtokba vegyék a játszóteret.

Újdonság a kötélcsúszda (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A nemzeti színű szalag átvágásával dr. Dancsó József polgármester és Rucz József a körzet önkormányzati képviselője adta át a játszóteret, a városvezető beszédében kiemelte, leljék örömüket a helyiek mellett a városi gyerekek is az új játszótérben.

Kalácsi Károly, az Árkád Ingatlan Bt. ügyvezetője, a játszótér tervezője, műszaki ellenőre elmondta, a játszótéren helyet kaptak régi elemek is, amiket felújítottak (mászógúla, régi típusú rönk mászóvár, együléses lengőhinta). Több játékelem viszont teljesen új, készült egy különleges rugóhinta, modern kivitelezésű mászóvár- csúszdával, mászófallal-, homokozó, és ami egyetlenegy önkormányzati fenntartású játszótéren sem létesült, az egy 24 méter hosszú kötélcsúszda. Minden játékelemnél, ahol a rendelet előírja ütéscsillapító anyagot helyeztek el: gyöngykavicsot, illetve homokágyat.

– A játszóteret május 21-én kezdtük el építeni és péntekre készült el. Sajnos az éjszaka folyamán a vihar a terepviszonyokat kissé átalakította, hisz a terület sárossá vált, de az őszi füvesítés után későbbi eső esetén ilyen probléma nem lesz. A jövő héten befejezésképpen még a kerítés mellett 1 méter széles sávban különböző színárnyalatokban fagyalt telepítünk, illetve 12 darab lombos fát is ültetünk, mindemellett padokat is kihelyezünk. A tavaly megépült négy játszótérhez hasonlóan itt is térfigyelő kamerákat helyeztünk el, amik a nap 24 órájában működnek, ezek nagyban szolgálják a játszótér állagmegóvását- tájékoztatott Kalácsi Károly.

Erdei és Pártos

Erdei Zsolt, kétszeres világbajnok profi ökölvívó, a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom (HEGYEM) „apukája”, a gyereknapi rendezvény meghívottjaként részese lehetett a játszótér átadásának is.

– Számos lehetősége van a gyerekeknek mozogni, sportolni, mindezekkel viszont akkor élhetnek, ha a szülők inspirálják csemetéjüket. Azt látom, és ez nagy baj, hogy a szülők sokszor szeretnének a gyerekeiktől „megszabadulni” és ezt legkönnyebben úgy érik el, ha leültetik a televízió vagy a számítógép elé. Véleményem szerint a szülőket kellene arra nevelni, hogy biztosítsák a gyermekük számára a legfontosabbat, a mozgást. Nem feltétlenül gondolom azt, hogy egy 5-6 éves gyereknek rendszeresen sportolnia kellene, viszont a sportos életmódra nevelést táplálni kell a gyermekbe, már egészen kicsi korban. Ehhez nagyszerű kezdeményezés ennek a játszótérnek a megépítése, amit a gyerekek láthatóan nagyon élveznek- emelte ki Erdei Zsolt.

Jó móka a hintázás (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Pártos Csilla televíziós műsorvezető, táncos-koreográfus, jelmeztervező, a HEGYEM mozgalom „anyukája” is ellátogatott a rendezvényre.

– Mint egy jó édesanyának szívügyem a mozgalom hitvallása. A gyerekeken csak mi felnőttek tudunk segíteni, mint egy odaadó édesanya, rendszeresen figyelemmel kísérem, hogy hol vannak olyan települések, ahol a megjelenésünkkel, a nevünkkel, egyéb segítséggel hozzá tudjuk juttatni a rászoruló gyerekeket élelmiszerhez, játékhoz, programhoz, sportolási lehetőségekhez, amik nélkül azt gondolom egyetlen gyermeknek sem szabadna felnőnie. Ha csak egy picit is hozzá tudunk mindehhez járulni, akkor már nem éltünk hiába. Sajnos nem érzik át kellőképpen a felnőttek, hiszen nem vesznek róla tudomást, hogy milyen sok hátrányos helyzetű gyermek nő fel, akik nem kapják meg az adott életkoruknak megfelelő dolgokat, legyen az étel vagy más egyéb, amik nélkül nem lehet megfelelően fejlődni. Gyönyörű ez a játszótér, nagyon sok gyermek jött el, akik rögtön birtokba is vették, azt gondolom, ők az igazi mércéi annak, hogy milyen jól sikerült, a sok mosolygós arc ezt bizonyítja- összegzett Pártos Csilla.

Minden a gyerekekért

Közben sorra érkeztek a gyerekek és szüleik is a Jótékonysági Nőegylet Egyesület által negyedik alkalommal tartott hagyományos gyereknapi bulira, ami nemcsak a helyieknek szólt, hanem a város valamennyi apróságának. A szervezők ugrálóvárral, lufihajtogató bohóccal, üdítővel, arcfestéssel és játszóházzal várták a kilátogató kicsiket és nagyokat. Volt családi vetélkedő, és a gyerekek megmutathatták azt is milyen ügyesek például tortaevésben – a legjobbak ajándékot kaptak. Mindemellett közelről is megszemlélhettek és beülhettek egy tűzoltóautóba, felülhettek a rendőrmotorra. Erdei Zsolt pedig beállt a „ringbe” és bokszolt Erostyák Zoltán tanítványaival. A rendezvényen minden ingyenes volt.

Délidőben a korgó gyomrok sem maradtak üresen, hiszen a szervezők étellel is várták a résztvevőket. Bográcsokban készült a finom csirkepörkölt. Az édesség sem maradt el, ebéd után piskótát kaptak a résztvevőket, majd később rengeteg csoki „hullott az égből”. A tombolahúzáson a legszerencsésebb egy 10 ezer forintos vásárlási utalvánnyal lett gazdagabb.

A rendezvény Orosháza Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg, valamint a nőegylet köszönetét fejezi ki a támogatóknak nagylelkű segítségükért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.