- hirdetés -

Ismét nekilendültek az ország aktivistái, hogy egy délelőtt több ezer tonna eldobott szemetet szedjenek össze. Orosháza is csatlakozott a Te Szedd! akcióhoz, sokan szedték.

Tavaly, az önkéntesség évében indult útjára a nagy országtakarító akció. A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom 160 ezer önkéntes bevonásával 2000 helyszínen 2000 tonna illegális hulladékot szedett össze.

Idén június 2-ára hirdették meg az akciót, 110 ezer önkéntes bevonásával 700 településen, összesen több mint 1500 helyszínen zajlott   és ahogy tavaly, úgy idén is csatlakoztak orosházi civilek, iskolások. A Békés Megyei Kormányhivatal részéről 500 fő vesz részt az akcióban: fele békéscsabai helyszíneken, fele pedig megyeszerte, így Orosházán is.

Az iskolák közül a Táncsics tehetségközpont, a Tisza közoktatási intézmény, és az Eötvös katolikus iskola diákjai aktivizálták magukat szombat délelőtt. A Mikolay kert, a Tópart u. – Kertészház u. közötti terület, a Kisvasút – Napsugár u. környéke, az Eötvös Iskola és Óvoda melletti részek és az iskola udvara, a Kossuth tér, az Alvégi temető, a Szentesi út és Vásárhelyi út mentén gyűjtötték az eldobált hulladékot az előre kiosztott zsákokba.

Az Eötvös iskola udvarát is kitakarították a diákok (Fotó: Melega Krisztián)

Körutunk során a Táncsics, a Tisza és az Eötvös diákjaival találkoztunk főként, de a gyopárosi tó mellett összefutottunk egy maroknyi vöröskeresztes önkéntessel is. A Tisza iskola diákjai elmondták, nem is gondolták, hogy az utak, járdák mellett ilyen sok hulladékot találnak. Főként cigarettacsikkek, sörös- és üdítős dobozok, flakonok kerültek a zsákokba, de találtak szakadt pólót és használt intimbetétet is.

Frissítés: Hétfőre pedig összesítették az adatokat: 450 résztvevő összesen 100 zsákot töltött meg, és mintegy 100 ezer m2 területet tisztított meg.

A Te Szedd! akcióról bővebben itt olvashattok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.