- hirdetés -

Tavaly 170 bűncselekményt követtek el a megyében a tanyán élők sérelmére.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság 1998 óta működteti a bűncselekmények megelőzését célzó tanyaprogramot. Ennek során évente felmérik, hogy mennyi tanya esik nagyon távol településtől, illetve hol élnek egyedül, hol élnek idősek.

Ezeket a tanyákat veszélyeztetettként tartják nyilván, és az ott élőket évente több alkalommal is látogatják. Békés megyében a veszélyeztetett tanyák száma tavaly 147 volt, ez tízzel kevesebb, mint az előző évben.
– Több lett azonban a tanyán élők sérelmére elkövetett bűncselekmények száma: míg 2011-ben 170 ilyen bűncselekmény történt, addig 2010-ben 128. Az elmúlt 8 év adatai alapján elmondható, hogy a tanyán élők sérelmére elkövetett bűncselekmények 94, 2%-a vagyon elleni bűncselekmény (főként lopások, betöréses lopások) – tudtuk meg Vargáné Szombati Andrea rendőrfőhadnagytól, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

Legyen kerítés is, kutya is

A rendőrség nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, segítségképpen összefoglalták, mit tehetnek a tanyasiak vagyonuk védelme érdekében.

A tanyán élőkhöz rendszeresen érkezik a segítség (Illusztráció: Rajki Judit)

Az óvatosság, illetve a vagyonvédelmi eszközök és módszerek hiánya teszi lehetővé a lopást – véli a rendőrség – ezért legyen megfelelő állapotú a kerítés, és nagytestű a házőrző kutya. A tanya minden ajtaján (különösen azoknál a helyiségeknél, amelyekben valamilyen értéket tárolnak) legyen biztonsági zár, lakatok, az ablakokon redőnyök, zsalugáterek. Zárd a nyílászárókat ha elmész otthonról, vagy távolabb, esetleg zajos környezetben dolgozol! Ne hagyj elöl könnyen mozdítható eszközöket, ha van pénzed, azt a bankban tartsd, ne a szalmazsákban! A rendőrök azt is tanácsolják, hogy ha csak rövidebb időre mész el otthonról, akkor hagyd bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, esti órákban egy-két beltéri lámpát, így az idegen azt hiheti, van otthon valaki. Tájékoztasd a szomszédot, rokont hollétedről, de idegennel ne közöld, hogy mikor nem vagy otthon, és ne is engedd be a tanya épületébe bármilyen ürüggyel is akar bemenni. A szomszéddal érdemes megegyezni, hogy kölcsönösen odafigyeltek egymás környezetére.

Ha betörés nyomait észleled, akkor azonnal szólj a rendőröknek, fordulj a helyi körzeti megbízotthoz, vagy hívd a 107-es, 112-es számot! Lehetőleg ne nyúlj semmihez, hogy a betörő által hátrahagyott nyomokat nehogy megsemmisítsd, nehezítve ezzel az elkövető felderítését. Ha látod a betörőt, akkor jegyezd meg hogy néz ki, milyen a ruhája, ha autóval van, akkor annak típusát, rendszámát. Ezek az információk megkönnyítik az elfogást.

Az orosházi tanyákon kirívó esemény mostanában nem történt a tanyagondokok szerint. A tanyavilágban élőket a gondnokok és a rendőrök is rendszeresen felkeresik, de az ott élők azt szeretnék, ha még gyakoribb látvány lenne a rend őre a határban, mert akkor nagyobb biztonságban éreznék magukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.