- hirdetés -

A Vinculum Szabadegyetemen megismerkedhettünk a lézerkutatással és annak jövőjével.

Múlt hét csütörtökön zsúfolásig telt a Táncsics gimnázium aulája a Vinculum Szabadegyetem újabb előadásán, amit a Táncsics tehetségközpont és a Gimnázium Öregdiák Baráti Köre Vinculum Közhasznú Egyesülete szervezett. Ezúttal a lézerekről és az épülő szegedi lézerkutató központról tudhattunk meg többet prof. dr. Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetem professzorától. Előadásának címe “A jövő elkezdődött” Szeged a lézerkutatás európai fővárosa volt.

A szegedi egyetem rektora, aki egyben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja beszélt a szegedi lézerkutatásokról és arról, hogy a megépülő lézerközpont óriási fejlődést hozhat a városnak és az egyetemnek.

prof. Dr. Szabó Gábor a lézerekről beszélt
(Fotó: Melega Krisztián)

– A felső határ a csillagos ég, világszerte jegyzett központtá kell válni ennek a lézerközpontnak, hiszen maga az EU ezt egy olyan projektnek szánja, amivel saját nemzetközi versenyképességét kívánja javítani. A lézerfizika bizonyos területein néhány évig ebben a központban olyan kísérleteknek kell zajlania, amelyek sehol máshol a világon nem lesznek lehetségesek, ezért a tudósok és kutatók hozzánk jönnek dolgozni – fogalmazott.

Kifejtette, hogy az unió egyértelműen keletre nyit a lézerkutatásban, hiszen Prágában és Bukarestben is épül hasonló lézerközpont, de a legnagyobb ezek közül Szegeden készül el.

Arra a kérdésünkre, hogy Szeged mivel érdemelte ki ezt a magas szintű kutatóközpontot úgy felelt, ehhez jó alapot adott a nemzetközi szinten is magasan jegyzett szegedi egyetem.
– Azok az eredmények, amelyeket az utóbbi három évtizedben kollégáimmal elértünk ad egy szakmai környezetet a beruházásnak. A lézerközpont komoly gazdasági fejlesztést is elindít, hiszen olyan csúcstechnológiai cégeknek a betelepülését várjuk, amelyek intelligens munkahelyeket hoznak létre és lényegesen hozzájárulnak a régió gazdasági fejlődéséhez – fogalmazott dr. Szabó Gábor.

Hozzátette, ebből profitálhat Orosháza is, hiszen egyre több kötődés van a két város között az oktatás területén. Kiemelte, Orosháza ilyen értelemben egy nagy hálózat része és az egyetem, a Táncsics tehetségközpont és a város vezetői nagyon komolyan gondolják a hosszútávú együttműködést.

– Megpróbálunk ahhoz hozzájárulni, hogy az Orosháza környéki fiatalok azt a képesítést, képzettséget tudják megszerezni, ami a tehetségükhöz és szorgalmukhoz leginkább illeszkedik, és ezzel próbáljanak szerencsét a munkaerőpiacon. Ugyanis a magyar oktatási rendszernek talán az egyik legnagyobb hibája az, hogy nem igazán esélyteremtő. A cél, hogy a régióban élő fiatalok számára lehetővé tegyük, hogy ne a születési helyük, hanem a képességeik határozzák meg, mire viszik később.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.