- hirdetés -

Demográfiai katasztrófa 2050-re – ezt vetítik előre a tavalyi születésszámok Magyarországon. Többek között ilyen döbbenetes megállapításokat tett Orosházán dr. Kaáli-Nagy Géza professzor, a meddőségi központok hazai létrehozója.

A közelmúltban a Táncsics Tehetségközpont és a gimnázium Öregdiák Baráti Köre Vinculum Köszhasznú Egyesülete meghívására látogatott városunkba és tartott előadást az iskola egykori diákja.

– Amióta Magyarországon statisztikát készítenek a népességről, ilyen alacsony születésszám még nem volt hazánkban: 88 ezer gyerek született 2011-ben. Gondoljunk bele, ez egy olyan negatív csúcs, amit még az első világháború sem tudott előidézni. A kormánynak ezzel a témával foglalkozni kell! Az előrejelzések szerint 2050-ben Magyarországon 7–7,5 millió ember él majd, amelynek több mint fele lesz 60 éven felüli. Tehát egy elöregedett, nem produktív társadalom felé haladunk.

Hol látja a megelőzésben a Kaáli Intézet szerepét?

dr. Kaáli- Nagy Géza professzor (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Azoknak, akik szülők szeretnének lenni, ez sajnos nem mindig sikerül és itt lép be az úgynevezett meddőségkezelés. Nyugat-Európában azokban az országokban, ahol államilag támogatott meddőségkezelés folyik, az élve született gyerekek száma körülbelül tíz százalék. Magyarországon ez a szám három. Ha javaslataimat a kormány megfogadja, akkor 3, 4, akár 5 százalékkal lehetne emelni a születések számát anélkül, hogy ez többletkiadást jelentene az államnak. A meddőségkezelésről levennék az úgynevezett volumenkorlátot, tehát ha mindenkinek, aki gyereket akar, megengednék, hogy legyen gyereke, akkor két-háromezerrel több gyerek születhetne. Magyarországon az állam meghatározta, hogy hatezer lombikbébi-kezelést finanszíroz évente. Ha jönne tíz, négyet már nem finanszíroz és négyezerből megszülethetne ezerötszáz gyerek, vagy még több. Tehát azoknak, akik már eldöntötték, hogy szeretnének gyereket, nem lehet gyerekük. És itt az idő fontos tényező, hiszen amúgy is kitolódik a gyermekvállalás ideje. Aki harminc éves kor fölött kezd ezen gondolkodni, annak már biológiai akadályai is vannak.

Dolga-e Önnek azokhoz is szólni, akik nem akarnak gyermeket vállalni?

– Én nem vagyok demográfus, hanem egy meddőségkezeléssel foglalkozó orvos, aki arra specializálódott, hogy annak a húsz százaléknyi párnak segítsen, akiknek nem megy természetes úton a gyermekvállalás.

Ez a húsz százalék mióta húsz százalék? Mennyire változik ez az arány?

– Magyarországon az egymillió fogamzó korban lévő párból kétszázezer kizárólag orvosi segítséggel juthat gyermekhez. Ha valóban szeretnének gyermeket, egy év sikertelen próbálkozás után föltétlenül menjenek el az orvoshoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.