- hirdetés -

Az orosházi állatvédők legfrissebb információi szerint nem altatják el az ebeket. Mintegy negyven kutya várja egy székkutasi tanyán, hogy sorsa jobbra forduljon. 

Ahogy arról már olvashattatok nálunk, vasárnap mintegy negyven kutyát találtak orosházi és vásárhelyi állatvédők egy Székkutas közeli tanyán. A félig már összedőlt épületben és környékén szinte mindenhol, még a padláson is kutyák voltak, éhesen, riadtan, több eb láncra, bálamadzagra kötve. A tulajdonost hétfőn találták meg, akkor azt mondta, nem mond le az ebekről.

A romos padlásról egy új gazdihoz kerülhetne (Fotó: Orosházi Állatvédők)

Még aznap az állatvédők arról értesültek, a főállatorvos elrendelte a kutyák kilövését, illetve elaltatását. Kedd délelőtt aztán újabb információkat kaptunk az orosházi állatvédőktől, azt mondják, megmenekülhetnek az ebek.
– Egyeztettünk délelőtt a székkutasi önkormányzattal. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem altatják el az ebeket. Szerdán-csütörtökön úgynevezett mobil kerítéssel karantén alá helyezik a tanyát, veszettség elleni oltást és chipet kapnak az állatok, az ellátásukról gondoskodnak. Ha letelik a karantén, elrendelik a kobzást.

Az állatvédők befogadókat keresnek, kérik, aki tud, segítsen. Részletek az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület Facebook oldalán.

A Szikhát facebook oldalán Székkutas polgármestere, Szél István hozzászólásában közölte, hogy a kutyák további kivizsgálását, oltását és tartását a Felelős Állattartás Nemzeti Program szervezete intézi az önkormányzattal valamint az állatvédőkkel közösen. A szervezet koordinátora Lakos György szintén a közösségi oldalt használja hogy segítséget toborozzon a rossz körülmények között tartott ebeknek, a cél az, hogy valamennyi kutya befogadóhoz kerüljön a kéthetes karantén lejárta után.

httpv://youtu.be/2GXqUlYra6Y

Kedden a székkutasi önkormányzat közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyből megtudtuk, hogy a körzeti főállatorvos elrendelte a 14 napos karantént és kötelezte az ingatlan tulajdonosát, hogy minden esetben legyen közreműködő a hatósággal. Hangsúlyozzák, az ebek további kivizsgálása, oltása és chippel való ellátása a héten kezdetét veszi. A karantént és az ebek megfigyelését Lakos György, a Vidékfejlesztési Minisztérium civil szervezeti összekötője és segítői végezik, illetve koordinálják. Lakos György szerkesztőségünk kérdésére elmondta, csütörtökön érkeznek a Székkutas közeli tanyára, és megkezdik a mobil karantén kiépítését. Hozzátette, várnak önkénteseket is, aki tud segíteni, jelentkezzen a 06-30-874-01-81-es telefonszámon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.