- hirdetés -

A fiatalok és középkorúak kevésbé aktívak véradás tekintetében.

Tavaly Békés megyében 21510-en segítettek vérükkel. A véradók száma sajnos évről-évre csökken, ez egyrészt a lakosságszám csökkenéséből adódik, másrészt a korábban hagyományos munkahelyi véradási lehetőségek száma is jelentősen megcsappant.

– A véradók között a korösszetétel igen változatos képet mutat. Főként az idősebbek vesznek részt a rendszeres véradások alkalmával, a fiatalok száma kevés, de inaktívak a 35-40 évesek is. Ezért a Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete tavaly véradó versenyt hirdetett alsó tagozatos iskolások számára. Célunk az volt, hogy a gyerekeken keresztül a szüleiket is megszólítsuk, és felhívjuk figyelmüket a véradás fontosságára. A versenyre nevező alsó tagozatos osztályoknak az volt a feladatuk, hogy minél több véradót szervezzenek be a vöröskereszt által megjelölt helyszínen lebonyolított véradásokra. A legaktívabb osztály jutalma egynapos osztálykirándulás, mellette pedig az „Életmentő Osztály” vándorserleget is birtokolják egy éven keresztül. A véradószervező verseny sikeres volt, hisz a felhívásra Békés megyéből 5 iskola jelentkezett 39 osztállyal. A szervezésben összesen 22 osztály vett részt, ennek eredményeként 139 véradó nyújtotta karját a véradások alkalmával- összegzett Nagy Gábor, a Vöröskereszt megyei igazgatója.

Tavaly a Véradók Napja alkalmából a Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete is köszöntötte a rendszeres véradókat. Az ünnepség keretében Orosházán és a kistérségben 327-en vehettek át elismerést e humanitárius tevékenységért.

Aki vért ad, három ember életét menti meg. A biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes véradománya szükséges. Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelni.

Orosházán véradás legközelebb április 6-án, 10-14 óráig a Linamar Hungary Zrt. orosházi üzemegységénél lesz. Április 10-én, 9-12 óráig a Véradóállomáson, április 13-án, 9-11-ig Táncsics gimnázium kollégiumi részén, 14-én, 10-15 óráig a művelődéi központban, az egészségnap keretében, április 26-án, 12-15-ig pedig az Guardian síküveggyárnál várják a véradókat.

Gyopárosfürdő ingyen fürdőjeggyel jutalmazza a véradókat. Erről itt írtunk bővebben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.