- hirdetés -

A házaló tevékenység legális, de érdemes megfontolni, mit és mennyiért veszünk meg.

Szén-monoxid-mérőkkel házalnak Békés megye több településen, Orosházán is. A mérőműszer nagyon jó szolgálatot tehet, de felszerelése nem kötelező. Érdemesebb szaküzletben, garanciával megvásárolni, de a házalás nem feltétlen jelent bűncselekményt.

Olvasóink jelezték, azzal az indokkal csengetnek be családi házakhoz egy állítólagos biztonságtechnikai berendezéseket forgalmazó és telepítő cég képviselői, hogy felmérjék a fűtési rendszert, és szén-monoxid-mérőt kínáljanak, amit 25 ezer forintért szerelnek be. Az általunk megkérdezett gázszerelő szerint a 25 ezer forint nagyon sok, fele ennyiért már megbízható, minőségi szén-monoxid-mérőt vásárolhatunk, ezt mindenképp szaküzletben érdemes megtenni és a felszerelését is szakemberre kell bízni.

Orosháza mellett például Békéscsabán, Gádoroson is példa ilyen ügynöki tevékenységre. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Szombati Andrea a békéscsabai eset kapcsán elmondta, hogy a cég képviselője szerződést kötött a megrendelővel, nyugtát adott, amin rajta volt a cég elérhetősége, adatai. A rendőrkapitányság nyomozói több olyan esetre is emlékeznek, amikor ugyanezzel a céggel kötött szerződések miatt tettek bejelentést (évente 4-5 esetben) olyanok, akik megrendeltek valamit (hevederzár, redőny, stb. felszerelését), de aztán meggondolták magukat. A tapasztalat azonban az, hogy az ominózus cég elérhető, és teljesíti vállalását.

A rendőrség valamennyi bejelentést megvizsgál, amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, nyomozást indítanak. A korábbi tapasztalatokból kiindulva azonban arra kérnek mindenkit, hogy a szerződéskötés előtt mérlegeljék a kapott ajánlatot. Orosházán tavaly egy ilyen jellegű bejelentés volt, igazoltatták a cég képviselőjét, bűncselekmény gyanúja nem merült fel – tudtuk meg a sajtószóvivőtől.

Lehetőség van a szerződés érvénytelenné nyilvánítására, ez azonban polgári jogi kérdés és bonyolultabb procedúra, mint megfontolni mit is veszünk és mennyiért.

A házaló kereskedés egyébként nem tilos, nem tilthatják a helyi önkormányzatok sem – ezt a megállapítást Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tette tavaly a gádorosi eset kapcsán, amikor a település határában a házaló kereskedelmet tiltó táblát helyeztek ki. Ugyan a házaló kereskedelemnek is megvannak a maga szabályai, amit a kereskedelmi törvény rögzít (nem mindennel lehet házalni, és kötött az időintervallum is), de ez a tevékenység legális.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.