- hirdetés -

Több, mint 50-nel kevesebb vasúti járat közlekedhet április közepétől Békés megyében – átalakítás előtt áll a személyszállítás.

A vonatkozó törvényjavaslat általános vitáját hétfőn tartotta a parlament. A tervek jelentősen érintenék nemcsak a mellék-, hanem a fővonalakat is. Megyénk esetében Békéscsaba—Szeged, Lökösháza—Békéscsaba—Budapest vonalakon is ritkábban járhatnak a vonatok – nyilatkozta a beol.hu-nak a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke, Kiss László. Völner Pál államtitkár az index.hu portálnak 8-8,5 százalékos csökkenéséről beszélt, eszerint 250—300 vonatot érintene a változás április 15-től.

Hétfőn vitáztak az országgyűlési képviselők a személyszállítási szolgáltatások törvényjavaslatáról. Míg a Fidesz a változó igényekhez szabott és gazdaságosan működtetett kötött pályás közlekedés fontosságát hangsúlyozta, az MSZP hiányolta a szakmai, társadalmi egyeztetést, és az adatokat, amire alapozva változtatnának. A szocialisták szerint a törvényjavaslat számos sarkalatos kérdésre nem ad választ (például a finanszírozásra), és leginkább a kistelepülések szenvednek hátrányt a szűkített menetrend következtében.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban tájékoztató anyagot küldött. Az anyagot itt találod.

A parlamenti vitában Varga Zoltán, orosházi MSZP-s országgyűlési képviselő is megfogalmazta véleményét, majd nyílt levelet küldött szerkesztőségünkbe.
– A vita során bebizonyosodott, hogy ígéretével szemben a FIDESZ-nek nem a szolgáltatás javítása a célja, hanem a vasúti személyszállítási szolgáltatás radikális csökkentése – írja Varga. – Érthetetlen miért akarnak 58 járatot törölni térségünkben, ami tovább nehezíti az itt élők amúgy sem könnyű életét. Sajnálom, hogy a parlamenti vitában egyetlenegy megyei kormánypárti képviselő sem tartotta fontosnak, hogy a helyi érdekeket védje. Kormánypárti képviselőtársaimat arra kérem, tartsák be választóiknak tett ígéretüket és akadályozzák meg a tervezett radikális változásokat. Támogatom a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvivője által hozzánk, képviselőkhöz írt levelét, kérem tegyék önök is.

A Viharsarkban érintett vonatok vasútvonalankénti listáját ide kattintva éritek el.

A Jobbik Békés megyei elnöksége szerint a járatcsökkentés az amúgy is szenvedő Békés megyei családok életét keseríti meg, nehezebb lesz munkába, iskolába járni.
– Különösen fájó, hogy a közelmúltban felújított Budapest-Békéscsaba-Lökösháza fővonalon is csökkentik a járatok számát. A Jobbik figyelemfelkeltő akciókat szervez a megyében – közölte Samu Tamás Gergő, a Jobbik Békés megyei elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.