- hirdetés -

Február 25-én kolbász, pálinka, versenyek és kulturális programok várják az érdeklődőket a Táncsics-csarnokban. Hatodik alkalommal rendezik meg az Orosházi hagyományok, ízek programsorozatot.

Hagyományaink ápolása, gasztronómiai kultúránk népszerűsítése, és egy jó kikapcsolódást nyújtó programsorozat biztosítása – többek közt ez a célja a rendező Orosháza Térsége Gazdakörnek és tagozatának, az Orosházi Kolbászklubnak. Február 25-én a Táncsics-csarnok ad otthont a színes programok kavalkádjának. Horváth József gazdaköri elnökkel beszélgettünk.

– Egész napos, sokoldalú programot kínálunk február 25-én. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy megkedvelték az orosháziak, a térségben élők a hagyományok és ízek programsorozatát. Idén is sok érdekességet kínálunk. A versenyek mellett lesz többek közt látvány disznóvágás, a kulturális programok keretében néptánc, citerazene és Folkográfia koncert. Bemutatkoznak kézművesek, húsfeldolgozók, szeszfőzdék, és megkóstolhatjuk a hagyományos disznótoros ételeket is.

– Említette a versenyeket, milyen megmérettetések lesznek idén?

Készül a kolbász (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Hirdettünk kolbászkészítő csapatversenyt felnőtt és ifjúsági kategóriákban. 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk február 17-e, péntek délig. A neves szakemberekből álló zsűri ezúttal is több szempont alapján dönt majd, a legjobbaknak serleg, oklevél és tárgyjutalom jár. Várjuk magánszemélyek jelentkezését füstölt kolbász és szalámi termékekkel. A versenyre bárki, bármilyen füstölt kolbásszal, szalámival nevezhet, amiből egy párat vagy egy szálat kell leadni február 13-a és 17-e között, vagy 20-21-én 9 és 12 óra között a Gazdakör Irodájában (Orosháza, Pacsirta utca 8.).

– Ez utóbbi versenyt nemcsak magánszemélyeknek hirdették.

– A VI. Orosházi hagyományok, ízek versenyére várjuk húsfeldolgozó cégek jelentkezését is, füstölt kolbász és szalámi termékekkel. Mindkét kategóriában neves szakmai zsűri végzi az értékelést az országosan elfogadott ötven pontos minősítési szempontok alapján. A verseny fődíja az „Orosháza legjobb kolbásza és szalámija cím”.

– Idén is lehet nevezni pálinkákkal is?

– A kisüsti gyümölcspálinka versenyre benevezett pálinkákat február 13-tól 16-ig, 8-12 óra között az Orosházi Gazdakör irodájában lehet leadni. A versenypálinkák elbírálását magyar és nemzetközi szakértőkből összeállított zsűri végzi a 20 pontos magyar pálinka egyedi bírálati rendszere szerint. Az elismerések közt odaítélik „Orosháza legjobb hazai pálinkája” és „Orosháza legjobb külföldi pálinkája” címet a vele járó serleggel és oklevéllel.

A február 25-i, orosházi programsorozat fővédnöke Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. Az ünnepélyes megnyitó fél 10-kor lesz, a programok 10 órakor kezdődnek.

A rendezvényről további részletek a 06-70/453-7671 és a 06-30/598-2398 telefonszámon, valamint az Orosháza Térsége Gazdakör honlapján, ide kattintva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.