- hirdetés -

A Vinculum Szabadegyetem keretében a Táncsics gimnázium aulájában február 2-án dr. Forman Balázs közgazdász, egyetemi docens tartott előadást „Egységben a világgal” címmel.

A közgazdasági témájú előadás után adott interjút, először szülővárosáról kérdeztem, hogyan látja annak jelenét.

– Orosháza kellemes, élhető város, viszonylag rendezett környezettel, utcákkal. Kutatóként azt mondom, hogy még mindig imponáló a vidéki kisvárosok között Orosháza iparosodottsága, minden baj ellenére itt még van működő, versenyképes gazdaság, ugyanakkor itt is nagyon komoly társadalmi problémák vannak, munkanélküliség, inaktivitás.

– Az előadásában mint világjelenségről beszélt az elvándorlásról. A környéken melyek ennek okai?

dr. Forman Balázs
(Fotó: Rajki Judit)

– Egyértelműen a munkaalkalmak hiánya. Az iparosodottság még mindig nem elég ahhoz, hogy megtartsa a tanulni a városból elkerülőket, nagyon sokan maradnak Szegeden, Budapestről szinte senki nem kerül vissza, és egyre többen vannak külföldön. Másrészt a szórakozási lehetőségek szűkösségét kell említeni, feltűnő például egy mozinak, vagy a gazdag kulturális életnek a hiánya.

– Az előadásában úgy fogalmazott, hogy a főváros fejlődésének finanszírozója a vidék takarékoskodása. Minden nehézség ellenére a kereskedelmi bankokban vidéken több betétet helyeznek el, Budapesten pedig több hitelt. Emellett a bankok hitelezési feketelistája csak súlyosbítja a fővárosról kialakult sötét képet.

– Ez pénzügyi kultúra kérdése, vidéken talán az emberek még jobban tartják azt a természetes életfelfogást, hogy a lehetőségeikhez mérten éljenek – addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér. Talán a pesszimizmus is jobban jellemzi őket, míg a fővárosiak bátrabban vállalkoznak. Miniatűrben Magyarországon ugyanaz játszódik le, mint a világ és az Egyesült Államok között: hiába nagyhatalom, jóval többet fogyaszt annál, mint amennyit megtermel, és a különbözetet a világ hitelezi. Tulajdonképpen ez a 2008. óta tartó világgazdasági válság egyik kirobbantója is.

– Magyarország a jelenlegi megváltozott körülmények között merre kereshet kitörési pontot?

– Főleg a Dél-Alföldön még inkább hangsúlyozottan lehet mondani, hogy a mezőgazdaság újraszervezése. Más alapokon újra kell szervezni a cukoripart, tejipart, és ehhez egy hatékony működési modell kialakítása szükséges, hogy az élelmiszeripar ne külföldi tulajdonban legyen, ne multinacionális cégek döntéseitől függjön. Ehhez viszont el kell hinni a magyar embereknek, hogy összefogás nélkül nincs előrelépési lehetőség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.