- hirdetés -

Az orosházi állatvédők 2011-es mérlegét mutatja ez az adat. Több fejlesztés is történt a kutyamenhelyen, de sajnos sok a kegyetlen, megdöbbentő eset is.

Legutóbb Csorváson mentettek meg három kutyát az orosházi állatvédők. Kettő vashordó mellé kötve, rövid láncon élt, élelem és víz nélkül. A harmadiknak még hordó sem jutott, egy nyúlketrec volt az otthona. Mára szerencsére mindhárom kutyusnak rendeződött a sorsa. 2011-ben összesen 202 kutyát fogadott be az Orosházi Állat- és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület. Nagy Éva elnökkel beszélgettünk.

– Tavaly márciusban kötöttünk közszolgáltatási szerződést az önkormányzattal a városban kóborló ebek befogására, menhelyre szállítására és tartására. December 31-éig 111 bejelentést regisztráltunk, telephelyünkre 202 kutyát fogadtunk be. Hét közúti balesetet szenvedő kutyát mentettünk meg, két csatornába eset ebet húztunk ki a bajból. A város közterületeinek bejárásai során nyolcvan ebet gyűjtöttünk be.

Ha már bejárás, állatvédelmi ellenőrzéseket is szerveztek.

– Több mint harmincszor tettünk körutat ezzel a céllal, általában a város külterületein jártunk. Nyolc kutyát elhoztunk gazdájától állatkínzás miatt, és 21 eb helyzetén javítottunk. Vidékre is hívtak bennünket, a lehetőségeinkhez mérten, és a helyzet súlyosságától függően igyekeztünk megoldást találni.

Az állatvédők igyekeznek segíteni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Több mint kétszáz kutya került önökhöz, mennyinek sikerült gazdit találni?

– Segítségünkkel 161 kutya talált új otthonra. Az állatokat chipezve, oltva, sok esetben ivartalanítva adtuk gazdához. Saját gazdája csupán öt kutyáért jelentkezett, ami igen elkeserítő arány. Az idén megújult, korszerűbb, átláthatóbb lett internetes honlapunk, csatlakoztunk a Facebookhoz is. Emellett az Orosházi Életben is megjelennek a gazdira váró kutyáink.

Számos fejlesztés szemtanúi lehettünk a menhelyen.

– Több jelentős beruházás történt. Az önkormányzat felépített az összedőlt szivattyúház helyén egy újat, mely egyben új szociális helyiség is lett. Német partneregyesületünk támogatásával megújult a régi épületünk, ahol betegszoba létesült. Szintén a németek segítségével az elektromos hálózat is megújul. Az ősz folyamán tereprendezés történt, de a teljes vízelvezetés, csatornázás 2012 feladata. Terveink közt szerepel az első udvarrész korszerűsítése, a régi, rossz kennelsor felújítása.

További tervek, célok 2012-re?

– Az idei év nagy feladata lesz a nem kívánt szaporulat visszaszorítása. Terveinkben szerepel rendezvények szervezése, melyen orvosaink tartanának előadást a felelős állattartásról, az ivartalanítás fontosságáról. Emellett ivartalanítási akciókat is hirdetnénk. Szeretnénk a városi iskolákban előadásokat tartani az állatvédelemről. Még hatékonyabban próbálunk fellépni az állatvédelem terén, mert sajnos Magyarországon a felelős állattartás még gyerekcipőben jár, nagyon sok elszomorító esettel találkozunk.

Ott van például Meggi, aki három hónapos kora óta megkötve élt, de olyan rövid láncon, hogy mozogni is alig tudott. Most még fél, lépni sem mer, lefeküdni (!) sem. Sok verésben volt része, most már egy igazán kedves, szerető gazdi kellene neki, de nagyon. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.