- hirdetés -

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) működésre, prevenciót célzó programokra és képzésre fordítja a három pályázaton elnyert összeget.

A pályázatokat tavaly nyújtott be az orosházi KEF. A napokban érkezett a hír, mindhárom pályázat pozitív elbírálásban részesült, összesen 2 millió forint támogatást nyert a szervezet működésük, programjaik megvalósítására.

– Országos szinten összesen 123 pályázatot nyújtottak be a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, ebből 85 nyert, köztük az orosházi. Három pályázat közül kettő elnyerte a maximális támogatást, a harmadik is csak alig lett kevesebb, mint a maximálisan igényelhető összeg. Szervezetünk mindig is odafigyelt arra, hogy felkutassa a pályázati lehetőségeket, és azokon eredményesen szerepeljen. Ezzel a hatékonyság mellett működésünket is biztosíthatjuk- összegzett Dávid Zoltán, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

A szervezet működésére 500 ezer forint támogatást nyert, az összegből továbbképzéseket, szakmai konferenciákat, kommunikációs csapatépítő tréninget is tudnak szervezni, és az új városi drogstratégia készítésére is jut a támogatásból.

A Szenvedély és művészet címet viselő prevenciót célzó programsorozatra egymillió forint támogatást nyertek. Így a közeljövőben többek közt Boros Béla karikatúráiból, valamint szenvedélybetegek munkáiból nyílik kiállítást. Színházi előadás szerveznek, ingyenes színjátszó csoportot indítanak a Diáktanyán, illetve a népszerű toxikológust, dr. Zacher Gábort is városunkba várják, a szakember Betépett álmodozók címmel tart majd előadást.

Szociális szakemberek számára szervezett mediációs akkreditált képzésre félmillió forintot fordíthatnak. A mediáció, a „demokrácia technikák” családjába tartozó konfliktuskezelési módszer, amely alkalmas a viták, a konfliktusok emberséges, agressziómentes megoldására, a felelősségérzet megerősítésére, és a külső intézkedések helyett, a saját megoldások kidolgozására.

Egy eset: a férj alkoholos állapotban megveri feleségét, aki rendőrt hív és feljelentést tesz. A házaspár elmegy egy büntetőügyi mediációra, melynek keretében születik egy megállapodás: a férj vállalja, hogy alkoholproblémái miatt addigtológiai kezelésre jár, rendszeresen szedi a kapott gyógyszereket, munkába jár és részt vesz párterápián.

Orosházán a mediációs képzés eredményeként többen kerülnek be majd olyan problémával a rendszerbe, amiknek eddig egyáltalán nem vagy csak „tüneti” kezelésük valósult meg. Fontos, hogy ezzel a súlyosabb következmények, problémák megelőzhetők, az érintetteknek megvalósul a korai kezelése. A mediáció bevezetésével új szakmai kapcsolatok alakulnak ki, a meglévőek pedig új szakmai síkra terelődnek, ezáltal a szenvedélybetegek hamarabb jutnak adekvát segítséghez, kerülnek megfelelő ellátási formához, szolgáltatóhoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.