- hirdetés -

A dizájner drogok jóval veszélyesebbek is lehetnek a hagyományos kábítószerekhez képest, hisz összetételük ismeretlen, hatásuk kiszámíthatatlan.A közelmúltban ülésezett az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek keretében Szőke Nikolett, a békéscsabai Mi-Értünk Egyesület segítője a dizájner drogokról tartott előadást.

2009-es év utolsó negyedében bukkant fel először a mefedron neve a magyar sajtóban és vele együtt a „dizájner drog” kifejezés is. Bár az ecstasyt a drogpiacról gyakorlatilag teljesen kiszorító mefedron idén januárban tiltólistára került, a megjelenését követő bő másfél évben, a lefoglalások és bevizsgálások során közel száz új szintetikus szert azonosítottak, emiatt több szakértő egyenesen az állítja, hogy a 2010 és 2011-es év a dizájner drogok éve. Ám valóban tudjuk, hogy pontosan milyen szerekről beszélünk, amikor ezt a kifejezést használjuk?

A dizájner drogok jóval veszélyesebbek (illusztráció)

– A dizájner drogok legálisan beszerezhető kábítószerek. Sajnos nagyon könnyű hozzáférni, akár interneten is beszerezhető. Nagyon veszélyes drogokról van szó, mert az összetételük ismeretlen, és a hosszú távú hatásaik sem ismertek. A dizájner drogokat megpróbálják az illegális szerekre mintázni, pl. ilyen a „legál fű”. Hatása hasonló, mint illegális társának, azonban összetételében ismeretlen, nem tudni, milyen kémiai anyagokat, vegyületeket használnak fel előállításánál, ezért ismeretlenségében lakozik veszélyessége. A dizájner drogok sajnos tucat számra jelentek meg az elmúlt időszakban hazánkban. Számos formában árulják. Kapható por, folyadék, tabletta, illetve fűhöz hasonló formátumban. Különböző fantázianeveken(Kati, Zsuzsi, Miau-miau, sárga puma, kék tornádó stb.), fürdősóként, növényvédő szerként, füstölőként árulják a tudatmódosító hatású termékeket- emelte ki Szőke Nikolett.

A Nemzeti Drog Fókuszpont a magyarországi kábítószerhelyzetet elemző tavalyi éves jelentésében kitér arra, hogy a középiskolások körében az elmúlt négy évben mintegy másfélszeresére nőtt a 9-11. évfolyamosok diákok drogérintettsége. A tanulók közel egyharmada fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális drogot. A legnagyobb változás az amfetaminok használata esetében volt megfigyelhető, ahol több mint másfélszeresére nőtt a kipróbálók aránya.

– A dizájner drogok jóval veszélyesebbek is lehetnek a hagyományos kábítószerekhez képest, hisz kipróbálatlanok, nincsenek klinikai előzmények, hatásuk kiszámíthatatlan, ezért lelkileg és fizikailag egyaránt károsabbak lehetnek a megszokott drogokhoz viszonyítva. A fiatalok mostanában nagyon vállalkozó kedvűek e téren, ez az egyik legnagyobb probléma. Olcsóbban hozzájuthatnak ezekhez a szerekhez, mint az illegális drogokhoz, több közülük függőséget okoz. 2011-től kormányrendelet alapján sok legális kábítószer került a tiltólistára, így ezek birtoklását és használatát a törvény bünteti- összegzett Szőke Nikolett.

Több szakember is hangsúlyozza, a legfontosabb a fiatalok tájékoztatása e szerek hatásáról, következményeiről, hogyha találkoznak velük, tudják, mivel van dolguk.

Segítséget kérhetünk: MI-ÉRTÜNK KontaktPont, Orosháza, telefon: 06-70/415-6607 vagy 06-68/410-001, levelezési cím: Orosháza, 5901, Pf.: 25. e-mail:oroshaza@mi-ertunk.hu

Személyesen: Október 6. utca 33-35. szám alatt, a MI-ÉRTÜNK KontaktPont orosházi telephelyén, ügyeleti időben, hétköznap 9 – 11 és 13 – 15 óráig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.