- hirdetés -

Tíz év alatt 560 ezer adag ételt főztek Illyés Gábor és segítői, mintegy 1100 támogató állt a kezdeményezés mellé.

Tíz évvel ezelőtt, 2001 decemberében a két ünnep között tartott „Mindenki karácsonya” ételosztással kezdődött meg városunkban az a karitatív tevékenység, mely Illyés Gábor és az orosházi főzőcsapat nevéhez fűződik. Az évforduló alkalmából a piactéren szerdán tartott ételosztás eltért a megszokottól: többfajta étellel és egyéb finomságokkal várták a megjelenteket.

– Tíz év alatt nagyon sokat változott a világ, az ételosztás kezdetben még „furcsaság” számba ment, ma már szinte hétköznapi dolog. Az eltelt évek alatt összesen mintegy 1100 támogató állt a kezdeményezésünk mellé, és 560 ezer adag ételt osztottunk. Az utóbbi három évben megnövekedett az ételosztások száma, évente úgy 100-120 ezer adag ételt főztünk a rászorulóknak – összegezett Illyés Gábor.

Kezdetben nagyon szégyellték az emberek, hogy ételért kell sorban állniuk. Illyés Gábor elmondta, még a mai napig is összeszorul a szíve, amikor találkozik ezekkel a nehéz sorsú emberekkel. Számukra az a meleg étel, amit adnak nekik, nagyon sokat jelent. Talán még elszomorítóbb, hogy a sorban egyre több szülő áll kisgyermekével, sok idős, és az utóbbi időben a bérből, fizetésből élők is. És vannak olyanok is, akik valamikor szépen éltek, csak egy hitel vagy a munkahely elvesztése megkeserítette az életüket.

– Amikor elkezdtem az ételosztást, a segíteni akarás vezérelt. Ez az érzés azóta sem változott, örülök, hogy társaimmal legalább ennyit tudunk tenni. Az éhség nagy úr, legalább ilyenkor nem kell ezeknek az embereknek a meleg étel hiányát érezniük – emelte ki Illyés Gábor.

Tíz év alatt több mint félmillió adag ételt főztek (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az évforduló alkalmából a szerdai „Mindenki karácsonya” ételosztáson mintegy kétezer adag étellel várták a nehéz körülmények között élőket. Az ételosztás előtt jó minőségű, használt ruhákból lehetett válogatni, közben meleg teával és zsíros kenyérrel kínálták a piactérre érkezőket, a gyerekeket pedig pizzát kaptak. Voltak olyan magánemberek, akik erre az alkalomra süteményt sütöttek és azt kínálták körbe, vagy kis csomagokat készítettek, hogy a családnak is jusson belőle odahaza. Sokaknak volt rá szükségük…

Közben a gulyáságyúban és az üstökben elkészültek az ételek. Lecsó, húsos káposzta, frankfurti leves, babgulyás, paprikás krumpli, sőt tejberizs is készült erre a napra. A támogatók az első szóra az „ünnepi” ételosztás mellé álltak, ezért is készülhetett ennyi étel. Közülük többen már most kijelentették, jövőre is támogatják az ételosztást.

A jeles évforduló alkalmából számos segítő, támogató jelent meg az ételosztáson. A város nevében Csizmadia Ibolya alpolgármester mondott köszönetet a főzőcsapatnak. De Németh Béla, Burka László, Horváth József képviselők is méltatták Illyés Gáborék áldozatos és önkéntes tevékenységét. A csorvásiak nevében pedig Szilágyi Menyhért polgármester mondott köszönetet, hiszen számos vidéki településre, így többek közt Csorvásra is ellátogatott a főzőcsapat az elmúlt tíz év alatt. Kovács Árpád református lelkész és Laczki János evangélikus lelkész megáldotta az ételt, majd kezdetét vette az ételosztás.

Illyés Gábortól megtudtuk, jövőre is főznek a nehéz sorsúaknak, de már egyesületi formában, januárban ugyanis megalakul az „Ingyen ételosztás őszinte szívvel” Egyesület. Így már az ételosztás mellett egyéb karitatív tevékenységet is felvállalhatnak majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.