- hirdetés -

Remekművek mézeskalácsból, különleges ízű bejglik- negyedik alkalommal rendezte meg a nőegylet a Bejglis-Mézes karácsonyt.

Az orosháziak körében hirdetett, az önkormányzat által támogatott és a Jótékonysági Nőegylet Egyesület által immár negyedik éve rendezett Bejglis- Mézes karácsony mondhatni „kinőtte” a várost, hisz nagyon sokan érkeztek vidékről- így többek közt Pusztaföldvárról, Békéssámsonról, Tótkomlósról, Gyuláról- hogy versenybe szállhassanak finomságaikkal, mézeskalácsból készült alkotásaikkal. Bizony alkotások voltak ezek, hisz a lányok, asszonyok időt és energiát nem sajnálva, egy-egy mézes remekművön akár több napot is dolgoztak. A rendezvénynek december 18-án a művelődési ház adott otthont.

– Mintegy 100 süteményt neveztek be a csapatok, akik közül többen mind a két kategóriában is- mézeskalács és bejgli- megmérettették magukat. Olyan különlegességgel is találkozhattunk a versenyen, mint cukorrépás, káposztás vagy narancsos bejgli. A mézeskalács házikók pedig magukért beszélnek, igazi remekművekkel érkeztek a versenyzők. A süteményeket azonban nemcsak megcsodálhatták az érdeklődők, hanem lehetőség adódott kóstolásra is. Mindemellett a gyerekeket gyümölccsel, szaloncukorral és játszóházzal vártuk- tájékoztatott Bokros Éva, a nőegylet elnöke.

Cukorrépás bejgli

A mézes finomságokat és bejgliket öttagú zsűri értékelte, akiknek igazán nem volt könnyű a feladatuk. Elnöküket, Szokolai Norbert cukrászt kérdeztük az értékelés szempontjairól.

– Sok érdekességet láttunk, az elkészült süteményeken és mézeskalács házakon látszik, hogy mindenki sok energiát fektetett az elkészítésükbe. Sokféle szempont szerint értékelünk: ízvilág, kinézet, szelhetőség, töltelék-tészta arány.  Mézeskalács házaknál természetesen nem kóstolunk, ott a kinézet a mérvadó. Nagyon sok különlegességgel is találkoztunk, például sohasem kóstoltam még cukorrépás bejglit, itt most volt alkalmam. A bejgliknél egyébként inkább a hagyományok élnek- a mákos és diós ízesítés- ezek az elfogadottak. Vannak egyéb ízesítésűek is, mint például a tökös-mákos, gesztenyés, kókuszos-de ezek legtöbbje még nem annyira elfogadott, mint a már említett tradicionális ízű bejglik- emelte ki Szokolai Norbert.

Finomak és szépek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A már sokat emlegetett cukorrépás bejgli készítőjét, Bella Lászlót arról kérdeztük, honnan jött az ötlet, hogy ezzel az ízesítéssel készítse el süteményét.

– Gyerekkoromban nevelőanyám sütötte így a bejglit, sokat segítettem neki az elkészítésében. Így maradt rám és most felelevenítettem ezt a régi hagyományt. Csak egy a gond vele, nagyon nehéz a legfontosabb alapanyagát, a cukorrépát beszerezni. Nagyon sokan nosztalgiával ballagtak el az asztalunk előtt, amikor meglátták, mit kínálunk. Karácsonyra azonban mindig a hagyományos – mákos és diós- bejglit készítjük el, amit a lányom süt- osztotta meg az OrosCafé-val Bella László.

Fenyőszörp

A Magház Egylet Pusztaföldvárról, első alkalommal nevezett a versenyre és rögtön sok különleges bejglit vonultattak fel.

– Hétféle bejglivel neveztünk, hoztunk káposztásat, diósat, kétfajta mákosat, almásat, narancsosat, gesztenyéset. A jó bejgli titka szerintem a sok töltelék. Azonban a sütemények mellett finom házi szörpökkel is készültünk, köztük az egyik nagy kuriózum a fenyőszörp, mely friss fenyőtobozból vagy a fenyő kis hajtásaiból készül, erdélyi recept alapján- emelte ki Baranyainé Lantos Erika, a csapat egyik tagja.

Panyikné Jagos Irén is első alkalommal indult a versenyen. Mézeskalács házat és egyéb különlegességeket készített a megmérettetésre.

– Négy éve kezdtem el hobbi szinten foglalkozni a mézeskalács ház készítéssel, az unokámnak szerettem volna kedveskedni karácsonykor. A versenyre azért jelentkeztem, hogy megmutathassam mi mindent lehet mézeskalácsból készíteni a házikón kívül, hisz hoztam magammal többek közt szalvétatartót, fenyőfadíszeket, ajándékkísérőket, mécsestartót- emelte ki Panyikné Jagos Irén.

A verseny legjobbjai mind a két kategóriában vásárlási utalványokat vehettek át, az első helyezett 15 ezer forint, a második 10 ezer forint értékben, míg a harmadikoknak és a különdíjasoknak ajándékcsomag, illetve fürdőbelépő volt a jutalmuk.

Eredmények:

Bejgli kategória: első lett Finsztál Lajosné, második helyen Czutné Karkus Ilona végzett(mindketten az Orosházi Gazdakör képviseletében), a harmadik Bella László lett.

Különdíjas: Magház Egylet, Farkasné Szász Rozália

Mézeskalács kategória: első lett Jankovné Héjjas Katalin, a második helyen a békéssámsoni Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület végzett, a harmadik Trnkóczi Jánosné lett.

Különdíjas: Balog Balázs, Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, Hotel Corvus Aqua, Árvai Lászlóné, Darók Istvánné, Balázs Lászlóné

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.