- hirdetés -

 Orosházán és a kistérségben idén 327 véradó vehetett át elismerést a Véradók Napja alkalmából.

A Véradók Napja alkalmából december 9-én a kórház ebédlőjében műsoros vacsora keretében ismertek el véradókat. Azok kaptak meghívást a Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete részéről, akik rendszeres véradók, másokat hasonló keretek között a települési ünnepségeken, vagy véradásokon köszöntöttek. Orosházán és a kistérségben idén 327-en vehettek át elismerést e humanitárius tevékenységért.

A donorok rendkívüliségét hangsúlyozták az est során, a református Forrás óvoda (a Magyar Vöröskereszt Bázis Óvodája) apróságai is erről szóltak, és kedves énekükkel megörvendeztették a jelenlévőket.

Elismerés az életmentő véradóknak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

„Az emberiség nem menthetetlen/Amíg az ember a másik megmentője lehet” – ezzel a mottóval indította köszöntőjét Tóth Zoltánné, a szervezet vezetője. Megköszönte az e területen tevékenykedők munkáját, és minden segítőét, aki hozzájárult az év során a véradások megszervezéséhez. Köszöntőt mondott továbbá Nagy Gábor, a Békés Megyei Szervezet igazgatója, Greksza Lászlóné, a kórház ápolási igazgatója és Dr. Csizmadia Álice a Véradóállomás főorvosa.

Három ember élete

Elismerésben részesült 131-szeres véradásért Bende László, aki orosházi véradóként először vette át 2008-ban az Egészségügyi Minisztérium által alapított Pro Vita díjat. Laci bácsi sajnálattal nyilatkozott arról, hogy kora miatt már nem adhat többet vért, és biztatta a fiatalokat e nemes cselekedetre, mert mint tudjuk: aki vért ad, három ember életét menti meg.

Szintén elismerésben részesült 120-szoros véradásért Horváth Mihály, 110-szeres véradásért Paulik Zoltán, 100-szoros véradásért Orbán Benő, Gál József orosházi véradók, és Szalai Sándor Gádorosról.

Az est során még mintegy 60 elismerést adtak át, az ajándékot a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete és Budapest Bank Orosházi fiókja biztosította, a megvendégelést az önkormányzat, majd a kellemes zene hangjai mellett költötték el a vacsorát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.