- hirdetés -

Az egykori Táncsicsos diák, ma elismert bankár, Kovács Gábor elemezte a gazdasági válságot.

A Vinculum szabadegyetem második előadását tartották csütörtök délután a Táncsics gimnázium aulájában. Sokan voltak kíváncsiak az egykori Táncsicsos diák, ma már ismert bankár szavaira. Kovács Gábor két évvel ezelőtt szintén Merre tart a világ? címmel tartott egy előadást a gimnáziumban. Akkor a 2008-ban kirobbant pénzügyi krízis következményeit taglalta és felvázolta, mi várható a következő években.

Most arról beszélt, hogy az új válság, amely elsősorban európai eredetű, mit eredményez és hogyan keressük meg a helyünket ebben a világban. Az elismert pénzügyi szakember úgy látja, hogy az Európai unió megmarad, az eurózóna bizonyos változásokkal ugyan, de szintén egyben marad. Ám szerinte nagyon sok függ majd attól, hogy Németország vezetésével milyen lépéseket tesz az Európai Unió a következő hónapokban, mennyire tudják megadni a megfelelő és szükséges politikai és gazdasági válaszokat a döntéshozók.

Kovács Gábor szerint nehéz lesz a 2012-es esztendő (Fotó: Melega Krisztián)

– Azt hiszem, hogy minden fejlett országnak a világban tudomásul kell vennie, hogy az a jólét, amelyben éltek az elmúlt évtizedekben, az a következő 20-40 évben nem fenntartható. A fejlett világ növekedése sokkal lassúbb, mint a feltörekvő világé, ebből adódóan végbemegy egy kiegyenlítődés – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarország Európa részeként ebben a szereposztásban a fejlett világ része. Meglátása szerint a vészhangok ellenére a világ bankrendszere nem omlik majd össze, hiszen mindig van egy újabb érdekcsoport, amely pénzt tesz a rendszerbe. Viszont ő is úgy látja, hogy a 2012-es esztendő hatalmas kihívások elé állítja az égész világot minden tekintetben, és ezen globális hatások alól Magyarország sem húzhatja ki magát.
– Be kell rendezkednünk arra, hogy sokkal jobban becsüljük meg jólétünket, értékeinket és próbáljunk meg sokkal takarékosabban élni – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: hazánk nincs akkora pénzügyi válságban, mint akár Görögország, de az elmúlt másfél év gazdaságpolitikája miatt elvesztettük a szavahihetőségünket a világ pénzügyi szereplői előtt. Meglátása szerint egy új IMF és EU megállapodás gyorsan helyreállíthatja a bizalomhiányt és úgy vélte, a kormány meg is fogja tenni ezeket a szükséges lépéseket, kérdés azonban, milyen gyorsan sikerül rendezni a helyzetet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.