- hirdetés -

Nem csak az étkezésért, hanem a gondozásért is fizetni kell majd a bölcsődékben 2012-től. A kormány által elfogadott szabályozás a fenntartóra (pl. önkormányzat) bízza annak eldöntését, hogy bevezeti-e az adott bölcsődében a gondozásért kérhető személyi térítési díjat.

A kormány elfogadta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium javaslatát, amely több ponton módosítja a szociális igazgatásról, a gyermekek védelméről és a családok támogatásáról szóló törvényeket. Így többek közt jövőre változnak a bölcsődei térítési díjak. A gyermekvédelmi területen a térítési díj-szabályozás átalakításának célja, hogy egy struktúrájában sokkal áttekinthetőbb, társadalmi szinten arányos tehervállalást megteremtő szabályozás jöjjön létre. A térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét is. Fontos kiemelni, hogy a szabályozás a fenntartóra (pl. önkormányzat) bízza annak eldöntését, hogy bevezeti-e az adott bölcsődében a gondozásért kérhető személyi térítési díjat.

Az intézkedés összességében bevétel növekedést jelenthet az intézményeknek és fenntartóiknak, ugyanis jelenleg csak az étkezésért kérhető térítési díj, amely az intézmény működési költségének mintegy 6%-át teszi ki. Sok fenntartó szabályozatlan módon és jogcímeken anyagi hozzájárulást kér a szülőktől. A térítési díj szabályainak átalakítása ezért a jogkövető magatartást is ösztönzi. Ezzel igazságosabb lesz a tehervállalás, hiszen a tehetősebb szülők nagyobb összeggel tudnak hozzájárulni a szolgáltatás működtetéséhez, míg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők mérsékeltebb módon – olvasható a kormany.hu oldalon.

A szülők felháborítónak tartják

Nóra kislánya, Bogika a napokban kezdett ismerkedni a bölcsődei élettel. Az édesanya elmondta, hallottak a tervezett bölcsődei díj bevezetéséről és mélységesen felháborítónak tartják.
– Ha kevés is lesz az összeg, sokan ezt sem engedhetik meg maguknak és még kevesebb fiatal mer majd gyermeket vállalni. Nem kívánom senkinek ezt a beszoktatási időszakot, hallani, hogy sír a gyermekem és nem mehetek be hozzá… Albérletben lakunk, jövőre szeretnénk saját lakást. De a GYED lejár, váltja a GYES, ami igen csekély összeg. Házvásárlás előtt erre a bankok nem adnak semmit, és a megélhetéshez is kevés. Ezért megyek vissza dolgozni. Ahogy a kislányom egy éves lett, már beírattuk a bölcsődébe, hogy legyen helye. Igaz, megnyugtattak, hogy nincs túljelentkezés, de biztosra akartunk menni – összegzett Nóra.

A bölcsődei díj esetleges bevezetéséről az orosházi önkormányzat álláspontját Nagy Ádám sajtóreferens tolmácsolta az OrosCafé-nak.
– Az önkormányzatot érintő, jövő évre vonatkozó törvényi változásokról a decemberi testületi ülésen tárgyal a képviselő-testület, így a bölcsődei díj bevezetésének kérdése jelenleg nincs napirenden. Az intézménnyel kapcsolatos hír, hogy készül a felújítását célzó pályázat. Ha ezt a képviselő-testület is támogatja, akkor januárban benyújtja az önkormányzat – tájékoztatott Nagy Ádám.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.