- hirdetés -

Az orosházi önkormányzat úgy döntött, nem tesz újabb terhet a lakosság nyakára, nem vezetik be az ebadót. Szóljatok mindenkinek, mert vannak, akik már kiraknák kutyájuk szűrét az adó miatt.

Naponta futnak be telefonhívások az orosházi állatvédő egyesülethez, melyben a lakosok arra kérik az állatvédőket, vigyék el a kutyájukat, mert nem akarnak adót fizetni utána. Ez a jobbik eset, a rosszabbik, hogy szó nélkül kidobják a kutyát. Pedig nem kellene, egyrészt mert ez törvénybe ütköző tett, másrészt, mert Orosházán nem lesz ebadó!

Az Országgyűlés a napokban fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását, ami lehetőséget ad az önkormányzatoknak ebrendészeti hozzájárulás kivetésére. A döntés az önkormányzatok kezében van és az orosházi önkormányzat úgy határozott, nem szed ebadót.

A szerető gazdi nem dobja ki kutyáját
(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Döntésük megegyezik a helyi állatvédők álláspontjával is, akik úgy vélik, a felelős állattartás újabb adó bevezetésével nem oldható meg. Adó helyett ivartalanítási és chipezési akciókkal kell segíteni az ebek tulajdonosait, hogy eleget tudjanak tenni a törvényben leírtaknak. (Ivartalanított kutya után nem kell adózni és a felesleges szaporulat is megakadályozható.)

Ezen az állásponton van az önkormányzat is.
– Kijelenthetem, hogy Orosháza város nem kíván újabb terhet tenni az orosházi adófizetőkre, nem készülünk ebadó bevezetésére – tudtuk meg Zalai Mihály alpolgármestertől. – Arra viszont már régebb óta készülünk, és ebben a törvénymódosítás is a segítségünkre lesz, hogy erősítsük a felelős állattartást. Ezért az önkormányzat segít az ivartalanítási és chipezési akciók szervezésében

Az alpolgármester hozzátette, a törvény még meg sem jelent a Magyar Közlönyben, máris nagy a vihar, amit szerinte részben a politika gerjesztett.
– Ezért hangsúlyozom, itt nem lesz ebadó! Kérek mindenkit, őrizze meg otthon a kutyáját, mert jövőre is szükség lesz rá a portán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.