- hirdetés -

A korai bulizásról és Szentetornyáról is szólt a rendőrségi tájékoztató az Orosházi Többcélú Kistérségi Társulás szombati ülésén.

Nincs különösen veszélyeztetett kategóriába sorolt település az orosházi kapitányság illetékességi területén – derült ki a társulás ülésen a rendőrság tájékoztatásából. Veszélyeztetett kategóriába Szentetornya városrész tartozik,  ezért itt legalább heti három alkalommal tartanak viszonylag nagyobb rendőri erővel végrehajtott közterületi (bűnügyi, közbiztonsági, közlekedési és idegenrendészeti) ellenőrzést – mondta el Czecher Péter rendőralezredes, az orosházi kapitányság vezetője. A kapitányság illetékességi területhez tartozó többi település (Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Pusztaföldvár és Tótkomlós) a nem veszélyeztetett kategóriába tartozik, ezért ezeken a településeken hetente egyszer van nagyobb ellenőrzés.

Mérséklődött az ismerté vált bűncselekmények száma, annak ellenére, hogy a válságból fakadó nehézségek a bűnözés mértékének növekedését vetítették előre. Checzer Péter elmondta, a csökkenés – a személy elleni bűncselekmények kivételével – gyakorlatilag minden bűncselekménytípus tekintetében jelentkezett, legmarkánsabban Orosháza tekintetében. A statisztikai adatok alapján több mint 40 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Idén a januártól szeptemberig tartó időszakban az Orosházi Rendőrkapitányság esetében a 10 ezer lakosra jutó ismertté vált bűncselekmények száma 151,2 volt, ez a legalacsonyabb a megyében. Országos viszonylatban Békés megyében a legalacsonyabb a 10 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma (215,6), az országos átlag pedig 351.

A tájékoztató utáni beszélgetés során a tizenévesek szórakozási szokásai is felvetődtek. Általánosságban elmondható, hogy az éjszakai szórakozóhelyeket egyre fiatalabbak látogatják az orosházi térségben is. Ez ugyan felvetheti a szülői felelősség kérdését, de jogszabály nem tiltja a hajnalig tartó bulizást. A 18 év alattiak gyakran már a diszkó előtt fogyasztanak alkoholt, ha a szórakozóhelyen szeretnék ezt tenni, idősebbekkel vásároltatják meg az italt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.