- hirdetés -

95 millió Orosháza számláján – az önhikis pályázat hátteréről a polgármestert kérdeztük.

Mint megírtuk, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat (önhiki) támogató pályázaton Orosháza 95 millió forintos támogatást kapott.  A pályázat beadásáról a Orosháza testülete döntött, ugyan az MSZP igennel szavazott a pályázatra, de az önhikis források igénylését úgy értelmezte, a regnáló városvezetés bajba sodorta a várost. Ezt akkor és a most is cáfolta a városvezető.

Dancsó József (archív fotó)

– Az egész önkormányzati rendszer van bajban, mert a jelenlegi finanszírozás nem biztosítja a működőképességet. Ezért is kell átgondolni az egész rendszert, és új önkormányzati törvényt alkotni. Feladatot csak úgy szabad vállalni, ha megvan hozzá a kellő finanszírozás. Jelenleg azonban az a helyzet, hogy feladat van bőséggel, ám ez az anyagiakról nem mondható el. Az a feladatunk, hogy a kettő közötti különbséget áthidaljuk. És ezt a célt szolgálja a most megnyert pályázati forrás is, bölcs döntést hozott augusztusban a testület, amikor beadta a pályázatot – összegezte dr. Dancsó József. A polgármester kiemelte, ugyan nem öröm az ilyen pályázat, és kritikát is kapott érte rendesen, mégis ezt a lehetőséget ki kellett használni a város érdekében. – Ahogyan valamennyi település, úgy mi is küszködünk a válság következményeivel. 2009-ről 2010-re egy év alatt több mint 500 millióval csökkentették a normatívát, ehhez pedig a rugalmatlan önkormányzati rendszer nem tud gyorsan alkalmazkodni. Így most valóban nagy segítség az elnyert 95 millió forint.

Eredetileg egyébként 300 millióra pályázott a város, ám jellemzően nem adnak annyit, mint amennyit igényelt a pályázó. Azonban Orosháza még így is jelentős összeget kapott, egyes kistelepülések szerint túl sokat is.

– Vannak, akik szerint többet kaptunk a kelleténél. Csakhogy ez relatív és van több tény, amit figyelembe kell venni – szögezte le a városvezető. – Orosháza jelentős város a megyében, komoly intézményhálózatot működtetünk és széles a tevékenységi körünk, ellentétben a kistelepülésekkel. Ne feledkezzünk meg a kórházról sem, alapvetően a 30 ezres Orosháza viseli a 130 ezres ellátási körbe tartozók ellátásáért a felelősséget. A működtetéshez pénz kell, ám köztudott, a források nem fedezik teljes mértékben a költségeket, ezért a városnak további jelentős összegeket kell a működtetésre fordítani. A mostani önhikis pályázati forrás nagy segítséget jelent abban, hogy intézményeink működőképessége biztosítva legyen.

Dancsó kiemelte, a pályázat elbírálása során a döntéshozó jelentős pluszpontokat adott azokra az erőfeszítésekre, amiket Orosháza a hatékonyabb és költségtakarékosabb működés érdekében tett (létszámleépítések, átszervezések). A 95 millió forintot az aktuális számlatartozásokra fordítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.